Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina. Sla het menu over en ga direct naar zoeken.
crimineel probeert deur open te breken met koevoet

Inbraak en diefstal

Kantoren in de uitzendbranche zijn in beperkte mate inbraakgevoelig. Doorgaans zal er weinig tot geen contant geld aanwezig zijn. Het zal dieven vooral om aanwezige apparatuur gaan, zoals pc’s, laptops, smartphones e.d. Cybercriminaliteit en fraude door werknemers vormen daarnaast reële risico’s, waar u op bedacht moet zijn.

Cybercriminaliteit

Kantoren (uit alle sectoren) zijn vooral gevoelig voor diefstal via het internet: van geld of gegevens van uw klanten. Daarom is in deze branche een goede bescherming aan te raden van alle apparaten die zijn aangesloten op het ICT- netwerk, dus ook van draagbare toestellen, zoals laptops, smartphones en tablets.

Preventieve maatregelen

Cybercriminelen bedenken steeds slimmere methodes om u via internet van uw geld of gegevens te ontfutselen. Wat kunt u zelf doen om dat te voorkomen?

Zorg dat uw computer(systeem) goed beveiligd is

Zorg dat uw besturingssysteem, software, antivirusprogramma en firewall up-to-date zijn. Bij een verouderde versie kunnen fraudeurs virusscanners omzeilen en toegang krijgen tot uw computer/netwerk.

Verander regelmatig uw wachtwoord

Daarmee maakt u het cybercriminelen moeilijker om online in te breken. Vraag al uw medewerkers hetzelfde te doen.

Typ zelf het adres van uw bank in

Als u gaat internetbankieren, typ dan zelf het adres in in uw browser en klik niet op een link. Zo weet u altijd zeker dat u naar de juiste site gaat. Als het goed is, begint dat adres met https: de ‘s’ staat voor ‘secure’.

Controleer iedere betaling voor verzending

Controleer altijd het bedrag en het rekeningnummer van de begunstigde voordat u een betaling verzendt. Controleer ook regelmatig uw afschrijvingen: zijn alle betalingen door iemand binnen uw bedrijf geautoriseerd?

Oneerlijk personeel

Verder bestaat de kans dat uw personeel fraudeert. Uw medewerkers kunnen fondsen verduisteren of klantenbestanden doorverkopen. U kunt diefstal of fraude door werknemers beperken door nieuwe medewerkers zorgvuldig te screenen: vraag om ten minste twee referenties en controleer die. Houd verder regelmatig onaangekondigde financiële controles. Zorg dat de accountcontroles en betalingen door meer dan één persoon worden gedaan. Moedig medewerkers die de boekhouding doen aan regelmatig op vakantie te gaan; op die manier krijgen ze niet de kans om frauduleuze zaken in de boeken te verbergen. Zorg dat alle medewerkers op de hoogte zijn van de gevolgen van fraude.

Diefstal apparatuur

U loopt ook het risico dat uw medewerkers dure apparaten meenemen of achterhouden (en dan doorverkopen). Houd daarom zorgvuldig een lijst bij van apparatuur die is uitgeleend aan medewerkers en zorg dat alle apparaten traceerbaar zijn door ze te merken of door ze te voorzien van traceersoftware.

Beveilig het pand

Neem verder de nodige anti-inbraakmaatregelen: heeft het kantoor een goed anti-inbraaksysteem dat in verbinding staat met een meldcentrale? Zijn deuren en ramen goed beveiligd? Houd ook rekening met de buitenruimte: zorg dat het terrein rond het kantoor goed verlicht is en dat er geen schuil- of klimmogelijkheden zijn. Zorg dat de buitenverlichting en eventuele tijdklokken daarop goed staan afgesteld en regelmatig worden gecontroleerd. Plaats indien nodig afschrikmiddelen zoals bewakingscamera’s. Als u gebruikmaakt van een bewakingsdienst, kies dan voor een erkend bedrijf, zodat u verzekerd bent van betrouwbare bewakers.