Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina. Sla het menu over en ga direct naar zoeken.
Gebroken ruit

Bedrijfsschade

Als uw kantoor door een brand, overstroming of andere calamiteit wordt getroffen, kan de schade zeer groot zijn. Zeker bij een grote brand, kan uw bedrijf langere tijd volledig stil komen te liggen, met alle nadelige gevolgen voor uw inkomen en uw vaste klantenkring van dien. Zorg daarom dat u goed voorbereid bent.

U bespaart uzelf een hoop ellende als u – juist nu er geen vuiltje aan de lucht is – een aantal zaken vastlegt. Zo is het goed om een inventaris te maken van alles wat u in het gebouw hebt staan, zodat het na grote schade makkelijker is alles te vervangen. Zorg dat u altijd een back-up van digitale dossiers met belangrijke/vertrouwelijke informatie buiten het pand bewaard, in een brand- en inbraakwerende kluis.

Bedrijfscontinuïteitsplan

Verder is het goed om een bedrijfscontinuïteitsplan te maken en dat up-to-date te houden. Daarin legt u alle contactgegevens, afspraken, vergunningen en ander relevante informatie vast.

Opnieuw beginnen

Ook is het verstandig om van tevoren na te denken over factoren die meespelen bij een eventuele herstart. Bedenk daarbij:

  • Is het een optie om te verhuizen naar een andere locatie? Er is veel kantoorleegstand, dus een nieuwe ruimte vinden zal niet heel erg moeilijk zijn. Advocatenkantoren zullen bij voorkeur in de buurt van de rechtbank willen blijven. Vraagt u zich af hoe belangrijk de locatie is voor de reputatie van het kantoor? Alle grote, internationale advocatenkantoren zitten bijvoorbeeld tegenwoordig op de Amsterdamse Zuidas.

  • Is het mogelijk om deels open te gaan tijdens de wederopbouw? Dat is voor advocatenkantoren vaak eerder mogelijk dan voor andere dienstverleners, omdat veel activiteiten van advocaten buitenshuis plaats vinden, zoals hoorzittingen bijwonen of gesprekken voeren met getuigen of cliënten.

Zie ook risico Brand: elektrische installaties