Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina. Sla het menu over en ga direct naar zoeken.
ketting en slot om een toetsenbord heen

Inbraak en diefstal

Kantoren in de ICT-branche zijn behoorlijk inbraakgevoelig. Doorgaans zal er weinig tot geen contant geld aanwezig zijn, maar is er voor dieven genoeg te halen in de vorm van computerhardware. Cybercriminaliteit en fraude of diefstal door werknemers vormen daarnaast reële risico’s, waar u ook op bedacht moet zijn.

Cybercriminaliteit

Kantoren (uit alle sectoren) zijn vooral gevoelig voor diefstal via het internet: van geld of gegevens van uw klanten. ICT-bedrijven die data van klanten op hun servers hebben staan, zijn daarnaast bovendien verantwoordelijk voor de veiligheid van die informatie. Daarom is in deze branche niet alleen een goede bescherming aan te raden van alle apparaten die zijn aangesloten op het ICT-netwerk (dus ook van draagbare toestellen, zoals laptops, smartphones en tablets), maar is ook een goede fysieke beveiliging noodzakelijk.

Oneerlijk personeel

Verder bestaat de kans dat uw personeel fraudeert. Uw medewerkers kunnen fondsen verduisteren of klantenbestanden doorverkopen. U kunt diefstal of fraude door werknemers beperken door nieuwe medewerkers zorgvuldig te screenen: vraag om ten minste twee referenties en controleer die. Houd verder regelmatig onaangekondigde financiële controles. Zorg dat de accountcontroles en betalingen door meer dan één persoon worden gedaan. Moedig medewerkers die de boekhouding doen aan regelmatig op vakantie te gaan; op die manier krijgen ze niet de kans om frauduleuze zaken in de boeken te verbergen. Zorg dat alle medewerkers op de hoogte zijn van de gevolgen van fraude.

Diefstal apparatuur

U loopt ook het risico dat uw medewerkers dure hardware meenemen of achterhouden (en dan doorverkopen). Houd daarom regelmatig inventaristellingen. Hang – zeker in het geval u verduistering van hardware vermoedt – camera’s op in het magazijn. Houd daarnaast zorgvuldig een lijst bij van apparatuur dat is uitgeleend aan medewerkers en zorg dat alle apparaten traceerbaar zijn door ze te merken of door ze te voorzien van traceersoftware.

Beveilig het pand

Neem verder de nodige anti-inbraakmaatregelen: heeft het kantoor een goed anti-inbraaksysteem dat in verbinding staat met een meldcentrale? Zijn deuren en ramen goed beveiligd? Houd ook rekening met de buitenruimte: zorg dat het terrein rond het kantoor goed verlicht is en dat er geen schuil- of klimmogelijkheden zijn. Zorg dat ook de serverruimte goed beveiligd is, zeker als die niet inpandig is. Zorg verder dat de buitenverlichting en eventuele tijdklokken daarop goed staan afgesteld en regelmatig worden gecontroleerd. Plaats indien nodig afschrikmiddelen zoals bewakingscamera’s. Als u gebruikmaakt van een bewakingsdienst, kies dan voor een erkend bedrijf, zodat u verzekerd bent van betrouwbare bewakers.