dataserver met vlammen en vonken

Bedrijfsschade

Als uw kantoor door een brand, overstroming of andere calamiteit wordt getroffen, kan de schade zeer groot zijn. Zeker bij een grote brand, kan uw bedrijf langere tijd volledig stil komen te liggen, met alle nadelige gevolgen voor uw inkomen en uw vaste klantenkring van dien. . Zorg daarom dat u goed voorbereid bent.

U bespaart uzelf een hoop ellende als u – juist nu er geen vuiltje aan de lucht is – een aantal zaken vastlegt. Zo is het goed om een inventaris te maken van alles wat u in het gebouw hebt staan, zodat het na grote schade makkelijker is alles te vervangen.

Zorg dat u altijd een back-up van belangrijke bestanden buiten het pand bewaard, in een brand- en inbraakwerende kluis.

Verder is het goed om een bedrijfscontinuïteitsplan te maken en dat up-to-date te houden. Daarin legt u alle contactgegevens, afspraken, vergunningen en ander relevante informatie vast.

Opnieuw beginnen

Ook is het verstandig om van te voren na te denken over factoren die meespelen bij een eventuele herstart. Bedenk daarbij:

  • Is het een optie om te verhuizen naar een andere locatie? Er is veel kantoorleegstand, dus een nieuwe ruimte vinden zal niet heel erg moeilijk zijn. Vraagt u zich af hoe belangrijk de locatie is voor de reputatie van het kantoor.

  • Is het mogelijk om deels open te gaan tijdens de wederopbouw?

  • En tot slot: kent uw bedrijf seizoensgebonden pieken? Bijvoorbeeld voor de feestdagen of voor grote evenementen zoals het WK? Vraagt u zich dan af: welke invloed heeft een totaalverlies in die periode?

Zie ook risico Brand: elektrische installaties