Inbraak en diefstal

Webwinkels zijn aantrekkelijk voor dieven en inbrekers; althans, dat geldt vooral voor het magazijn waar de artikelen die u online verkoopt staan opgeslagen. Daarnaast vormen cybercriminelen een reëel gevaar. En dan is er nog het risico op verduistering door personeel of leveranciers. Wat kunt u doen om deze risico’s te verlagen?

Cybercriminaliteit

Uw kantoor is vooral gevoelig voor diefstal via het internet: van geld of gegevens van uw klanten. Webwinkels die data van klanten op hun servers hebben staan, zijn daarnaast bovendien verantwoordelijk voor de veiligheid van die informatie. Daarom is in deze branche niet alleen een goede antispyware-bescherming aan te raden van alle apparaten die zijn aangesloten op het ICT-netwerk (dus ook van draagbare toestellen, zoals laptops, smartphones en tablets), maar is ook een goede fysieke beveiliging van het pand noodzakelijk, om inbraak in computers te voorkomen.

Hoe voorkomt u diefstal van goederen?

Berg alle waardevolle spullen na sluiting goed op; maak regelmatig een inventaris van de waardevolle spullen in het magazijn. Maak goede afspraken over sleutelbeheer en de toegang van leveranciers en andere (zakelijke) bezoekers.

Hoe voorkomt u diefstal door leveranciers?

Leveranciers kunnen op verschillende manieren goederen of geld verduisteren: ze kunnen een lager aantal dan op de factuur staat leveren of zaken in rekening brengen die ze niet leveren. En dan bestaat er nog de mogelijkheid van geheime afspraken tussen uw personeel en leveranciers of tussen uw personeel en klanten.

Preventiemaatregelen:

  • Houd routinecontroles van kisten en andere grootverpakkingen; het liefst door twee mensen (bijvoorbeeld een medewerker en een manager) die allebei voor ontvangst moeten tekenen.

  • Tel bij levering de aantallen: kloppen deze met de orderbon?

  • Controleer (vóór betaling) de facturen van leveranciers.

  • Bewaar orders en facturen op een veilige plaats, zodat er niet mee geknoeid kan worden.

  • Zorg voor toezicht door een leidinggevende en bewakingscamera’s om geheime afspraken onmogelijk maken. Wees alert wanneer een klant altijd bij dezelfde kassamedewerker afrekent.

  • Maak meer dan één persoon verantwoordelijk voor het bijhouden van de inventaris.

Fraude door personeel

Werknemers kunnen knoeien met de verkoopcijfers, fondsen verduisteren of klantenbestanden doorverkopen. U kunt werknemersfraude beperken door nieuwe medewerkers zorgvuldig te screenen: vraag om ten minste twee referenties en controleer die. Verder is het verstandig regelmatig onaangekondigde financiële controles te houden. Zorg dat de betaling van leveranciers, controle van de kas en betaling van personeel zo mogelijk door meer dan één persoon worden gedaan. Moedig medewerkers die de boekhouding doen aan regelmatig op vakantie te gaan; op die manier krijgen ze niet de kans om frauduleuze zaken in de boeken te verbergen. Zorg ten slotte dat alle medewerkers op de hoogte zijn van de gevolgen van fraude.

Diefstal door personeel

U loopt ook het risico dat uw medewerkers artikelen achterover drukken. Houd daarom regelmatig inventaristellingen. Hang – zeker wanneer u verduistering vermoedt – camera’s op in het magazijn. Verder is het verstandig om regelmatig een inventaris te houden van waardevolle spullen.

Beveilig het pand

Neem verder de nodige anti-inbraakmaatregelen: heeft uw kantoor én het magazijn een goed anti-inbraaksysteem dat in verbinding staat met een meldcentrale? Zijn deuren en ramen goed beveiligd? Houd ook rekening met de buitenruimte: zorg dat het terrein rond kantoor en magazijn goed verlicht is en dat er geen schuil- of klimmogelijkheden zijn. Zorg dat de buitenverlichting en eventuele tijdklokken daarop goed staan afgesteld en regelmatig worden gecontroleerd. Plaats indien nodig afschrikmiddelen zoals bewakingscamera’s en/of een mistgenerator. Als u gebruikmaakt van een bewakingsdienst, kies dan voor een erkend bedrijf, zodat u verzekerd bent van betrouwbare bewakers.