Inbraak en diefstal

Verkoopwagens en kramen op de markt zijn niet bijzonder diefstal- en overvalgevoelig: daarvoor is de sociale controle te groot. Wel is het zaak om grote hoeveelheden contant geld goed in de gaten te houden. Vooral onderweg van de markt naar huis loopt u het risico om overvallen te worden. Verder is het zaak om uw opslag goed te beveiligen. U loopt daarnaast het risico op fraude door personeel. Wat kunt u doen om deze risico’s te verlagen?

Hoe voorkomt u diefstal van geld?

Let op de volgende punten:

• Train uw personeel in de controle van contact geld.

• Kassa’s: moeten worden leeggemaakt of vergrendeld als ze niet in gebruik zijn. Dat geldt natuurlijk ook voor geldbuidels. Zorg dat er een minimale hoeveelheid contant geld aanwezig is: room regelmatig af in een kluisje. Let erop dat kassa’s en kluisje nooit onbeheerd blijven.

• Contant geld: moet dagelijks worden gestort of opgehaald. Als u gaat storten, kunt u zich het beste laten vergezellen door een werknemer. Ga niet elke dag op hetzelfde tijdstip storten: een patroon werkt overvallers in de hand. Zorg dat u nooit grote hoeveelheden contant geld mee naar huis neemt: het gebeurt steeds vaker dat criminelen marktkoopmannen achtervolgen en onderweg  overvallen.

Bij een overval

Als u overvallen wordt, geef dan direct het geld af. Zorg dat ook uw personeel weet wat ze moeten doen bij een overval: laat ze contant geld direct afgeven en maak duidelijk dat ze NIET moeten proberen de held uit te hangen. Laat uw medewerkers – zodra de overvallers zijn vertrokken – direct 112 bellen, en een zo nauwkeurig mogelijke beschrijving van de daders geven.

Lees hier meer over in de wiki Preventie Overval.

Hoe voorkomt u diefstal van goederen?

Berg alle waardevolle spullen na sluiting goed op; maak regelmatig een inventaris van de aanwezige waardevolle spullen.

Oneerlijk personeel

Diefstal door personeel komt op de markt nog vaker voor dan in de niet-ambulante handel. Omdat artikelen meestal niet worden aangeslagen op een kassa, kan uw personeel eenvoudig geld of goederen stelen. U beperkt diefstal door nieuwe medewerkers te screenen: vraag om ten minste twee referenties en controleer die. Zorg voor goed toezicht  en houd regelmatig onaangekondigde financiële controles. Maak daarnaast regelmatig een inventaris van waardevolle spullen. Zorg dat de betaling van leveranciers, controle van de kas en betaling van personeel zo mogelijk door meer dan één persoon wordt gedaan. Zorg dat alle medewerkers op de hoogte zijn van de gevolgen van diefstal.

Oneerlijke leveranciers

De reputatie van een marktleverancier bepaalt zijn succes, dus het risico op fraude door een leverancier is verwaarloosbaar. Als u toch een aanbod krijgt van een leverancier dat te mooi kinkt om waar te zijn, is dat het vaak ook.

Beveilig uw verkoopwagen en/of opslagruimte

Neem verder de nodige anti-inbraakmaatregelen: heeft uw verkoopwagen en/of opslagruimte een goed anti-inbraaksysteem? Staat die van de opslagruimte in verbinding staat met een meldcentrale? Zijn deuren en ramen goed beveiligd? Houd ook rekening met de buitenruimte: zorg dat het terrein rond de opslagruimte goed verlicht is en dat er geen schuil- of klimmogelijkheden zijn. Zorg dat de buitenverlichting en eventuele tijdklokken daarop goed staan afgesteld en regelmatig worden gecontroleerd. Plaats indien nodig afschrikmiddelen zoals bewakingscamera’s.

Checklist criminaliteit

Vraagt u zich af:

• Zijn alle deuren en ramen van de verkoopwagen/opslag voorzien van degelijk hang- en sluitwerk en beveiligd tegen inbraak?

• Is het terrein rond de opslag ’s nachts verlicht?

• Is er een goed anti-inbraaksysteem dat in verbinding staat met een meldcentrale?

• Is uw personeel getraind in de controle van contact geld?

• Wordt contant geld regelmatig afgeroomd en dagelijks gestort of opgehaald?

• Gebeurt storting of ophalen van contact geld NIET op een vast tijdstip?

• Gebeurt betaling van leveranciers, controle van de kas en betaling van personeel door meer dan één persoon?

• Voert u regelmatig onaangekondigde controles uit op de inventaris?

• Vraagt u nieuwe medewerkers om referenties en controleert u deze?

• Is de toegang tot de opslag beperkt tot bevoegd personeel?