Man die met een pallet wagen door een magazijn rijdt

Fase 2: In huis

Wat zijn in de in-huis-fase de grootste risico’s? En hoe kunt u die minimaliseren? 

Risico: niet kunnen leveren

Voor groothandelaars is niet kunnen leveren de grootste nachtmerrie.Stel: de lading uit China is veilig aangekomen. U heeft in uw magazijn voor een fortuin aan spullen liggen. Een defect tl-armatuur veroorzaak ’s nachts brand. Weg magazijn, weg voorraad, weg klanten. Hoe kunt u dat voorkomen?

Oorzaken stilstand bedrijfsvoering

Naast brand zijn er nog veel meer oorzaken voor bedrijfsstilstand denkbaar. Bijvoorbeeld:

  • uw magazijn/voorraad raakt beschadigd, bijvoorbeeld na een brand, inbraak, ontploffing, storm, overstroming of heftige neerslag;

  • er gaan onmisbare installaties kapot (denk aan de ICT, verlichting of koeling);

  • een van uw grootste leveranciers kan niet meer leveren. Of andersom: een van uw grootste afnemers valt weg. Zeker als u enige tijd niet heeft kunnen leveren, loopt u het risico dat uw klanten naar de concurrent overstappen. U zult dan heel veel moeite moeten doen om deze of nieuwe klanten weer aan boord te halen.

Bedrijfscontinuïteitsplan

Als uw onderneming deels of helemaal stil komt te liggen, maakt u geen of minder omzet en lijdt u dus financiële schade. U kunt uzelf een hoop ellende besparen door nu na te denken over de gevolgen van onvoorziene gebeurtenissen. Wat moet u daarna vervangen? Wie moet u inschakelen om de schade te beperken? Welke gegevens zijn onmisbaar? Leg dit allemaal vast in een bedrijfscontinuïteitsplan en houd dat up-to-date. Meer informatie hierover vindt u in dit artikel over bedrijfsschade

Grootste brandrisico: gebrekkige elektra

Brand kan vele oorzaken hebben. Via de risico pagina brand vindt u heel veel informatie over brandrisico’s en welke maatregelen u kunt nemen om brand in uw bedrijf te voorkomen. In de praktijk ontstaan de meest branden door kapotte snoeren, verbindingen en aansluitingen, kortom: door gebreken in de elektrische installatie. Daarom adviseren wij onze klanten om periodiek een ElektraGarant-keuring te laten verrichten.

Keuring in beeld

Een brandrisico-inspectie kan u waardevolle preventietips opleveren. Dat kunt u zien in het filmpje over de keuring bij een machinefabriek in Rhenen. Bekijk hier het filmpje.

Daarnaast worden veel branden veroorzaakt door vandalen en pyromanen. Zorg daarom dat pallets of open containers met verpakkingsmaterialen minimaal tien meter van de gevel staan.

Risico: uitval of verzuim van personeel

Voor veel groothandelaars is personeel hun meest waardevolle asset. Uit gesprekken met uw collega’s bleek, dat werkgevers in deze branche bijzonder zuinig zijn op hun personeel. Veel medewerkers, vooral op het kantoor, zijn al lange tijd in dienst en inmiddels onvervangbaar. Het werk in het magazijn is vaak zwaar en gevaarlijk. Hoe houdt u uw medewerkers gezond en tevreden? 

Investeer in goed personeel en veiligheid

Goed personeel is lastig te vinden. En zeker in het magazijn, waar de arbeidsomstandigheden niet altijd even prettig zijn, is het verloop groot. Om de continuïteit van uw bedrijf veilig te stellen, doet u er daarom goed aan om te investeren in uw personeel en in goed personeelsbeleid. In het artikel Hoe zorgt u voor een veilige werkplaats en opslag? leest u aan welke voorschriften een veilig magazijn moet voldoen.

Tip: laat een arbodienst de omstandigheden op de werkplek checken en voorzie het magazijnpersoneel van verwarmde jassen.

Tijdelijk personeel

Tijdens pieken moet u mensen in het magazijn aan het werk zetten die uw bedrijf nog helemaal niet kennen. Zorg dat ieder team geleid wordt door een ervaren medewerker. Maak die persoon verantwoordelijk. Bijvoorbeeld voor het verantwoord gebruik van de heftrucks.

Werken met heftrucks

Als het goed is, heeft een heftruckbestuurder geleerd hoe hij veilig moet werken. Hij weet hoe hij ervoor moet zorgen dat de lading én zijn collega’s heel blijven. Maar dat is best lastig als je tijdens het laden en lossen ook nog eens moet letten op de omgeving. En juist werkzaamheden die routine zijn geworden, leiden in de praktijk tot een verminderde alertheid. Dat, zeker in combinatie met tijdsdruk, leidt in de praktijk vaker tot ongelukken dan u zou denken.  In het artikel Hoe voorkomt u ongevallen op de werkvloer? vindt u 10 tips om ongevallen op de werkvloer te voorkomen. En bij het risico ‘personeel’ vindt u nog veel meer nuttige informatie over hoe u risico’s voor de veiligheid en gezondheid van uw werknemers kunt verkleinen.

Risico: uitval ICT

Nog maar weinig ondernemers hebben dit risico op de radar. Terwijl het onvermijdelijk is dat u vroeg of laat het slachtoffer wordt van cybercrime. 98 procent van alle ondernemers krijgt jaarlijks te maken met een vorm van internetcriminaliteit. En dan te bedenken dat groothandels steeds meer geautomatiseerd worden en dus steeds afhankelijker worden van ICT.

Ransomware:uw geld of uw klantgegevens

Ransomware is schadelijke software (malware) waarmee cybercriminelen uw kritieke bedrijfs- of klantgegevens kunnen gijzelen. Via een link in een e-mail breken ze eerst in op uw IT-systeem. Vervolgens stelen ze gevoelige gegevens, zoals uw klantgegevens. De schade die dat voor uw bedrijf en uw reputatie kan opleveren, is vaak niet te overzien. Dat weten cybercriminelen. Daarom geven ze alleen tegen betaling van een hoog geldbedrag deze gegevens weer vrij. Daarom is het zo belangrijk dat u nu preventief actie onderneemt om toekomstige schade tot een minimum te beperken.

Gehackt voorraadsysteem

Net zo eenvoudig breken slimme hackers in uw voorraadsysteem in. Als een hacker gaat rommelen in uw systeem, heeft u een groot probleem. U kunt dan niet meer zo strak mogelijk voorraad en vraag op elkaar afstemmen (just in time). Ook is de schade niet te overzien als de hacker valse orders plaatst.

‘Inbraak’ in webwinkel

Wanneer hackers uw webshop platleggen, kunnen er geen online bestellingen meer worden gedaan. Dat kan leiden tot verlies van omzet en van uw klanten. U kunt zich verzekeren tegen gemiste inkomsten als gevolg van uitval van uw webshop. Beter is het natuurlijk om dit te voorkomen; hieronder leest u hoe.

Geef cybercriminelen geen kans

U bent al een goed eind op weg met een goede IT-beveiliging (firewall en antivirussoftware), plus een goed en een streng wachtwoordbeleid; zorg dat iedereen in uw bedrijf zich daaraan houdt.  Meer cybercrime-preventietips vindt u via www.risicosinbeeld.nl/risicos/cybercrime/