Iemand toetst een code in op het keypad

Inbraak & Diefstal

Heeft u zich weleens afgevraagd hoe groot het risico op inbraak en diefstal is voor uw bedrijf? Doorgaans zal er weinig tot geen contant geld aanwezig zijn. Het zal dieven vooral om kostbare metalen of gereedschappen gaan. In het kantoor hopen ze dure apparatuur te vinden zoals pc’s, laptops, en smartphones. Daarnaast zijn fraude en diefstal door werknemers reële risico’s, waar u op bedacht moet zijn.

Voorkom inbraak

Om inbraak te voorkomen, is het in de eerste plaats zaak alle gebouwen (kantoor, magazijn en werkplaats) te beveiligen. Hebben de gebouwen een goed anti-inbraaksysteem dat in verbinding staat met een meldcentrale? Zijn deuren en ramen goed beveiligd? Houd ook rekening met de buitenruimte: zorg dat het terrein rondom de gebouwen goed verlicht is en dat er geen schuil- of klimmogelijkheden zijn. Zorg dat de buitenverlichting en eventuele tijdklokken daarop goed staan afgesteld en regelmatig worden gecontroleerd. Plaats indien nodig afschrikmiddelen zoals bewakingscamera’s. Als u gebruikmaakt van een bewakingsdienst, kies dan voor een erkend bedrijf, zodat u verzekerd bent van betrouwbare bewakers.

Bedrijfsauto’s

Als uw medewerkers in bedrijfsauto’s rondrijden, zullen ze deze zo nu en dan ook voor hun eigen huis parkeren. Juist op die momenten is het risico op diefstal en inbraak groot. Naast de auto’s zelf, kunnen dieven dure gereedschappen en onderdelen buit maken. Laat daarom uw bedrijfsauto’s voorzien van een goede beveiligingssysteem met een Kiwa SCM-certificaat.

Oneerlijk personeel

Het is een naar idee, maar de kans bestaat dat uw personeel fraudeert. Uw administratieve medewerkers kunnen fondsen verduisteren en bouwtekeningen of klantgegevens verhandelen. U kunt diefstal of fraude door werknemers beperken door nieuwe medewerkers zorgvuldig te screenen: vraag om ten minste twee referenties en controleer die. Zorg dat de accountcontroles en betalingen door meer dan één persoon worden gedaan. Zorg dat alle medewerkers op de hoogte zijn van de gevolgen van fraude.

Diefstal gereedschap/kostbare metalen

U loopt daarnaast het risico dat uw medewerkers dure gereedschappen of kostbare metalen meenemen of achterhouden (en dan doorverkopen). Houd daarom zorgvuldig een lijst bij van gereedschap en apparatuur dat is uitgeleend aan medewerkers. Zorg dat alle apparaten traceerbaar zijn door ze te merken of door ze te voorzien van traceersoftware. Houd verder regelmatig een onaangekondigde inventarisatie van de in uw bedrijf aanwezige waardevolle spullen (gereedschappen) en metaal.

Checklist diefstal/inbraak

Vraagt u zich af:

  • Is er een goed anti-inbraaksysteem dat in verbinding staat met een meldcentrale?
  • Zijn alle deuren voorzien van degelijk hang- en sluitwerk?
  • Zijn deuren en ramen beveiligd tegen inbraak?
  • Is het terrein rond het kantoor ’s nachts verlicht?
  • Gebeuren betalingen en controles door meer dan één persoon?
  • Voert u regelmatig onaangekondigde controles uit op de boekhouding?
  • Vraagt u nieuwe medewerkers om referenties en controleert u deze?
  • Weet u wat u aan waardevolle spullen of grondstoffen in huis heeft?
  • Zijn uw bedrijfsauto’s goed beveiligd?

Meer anti-inbraaktips vindt u op risicosinbeeld.nl bij Criminaliteit & Vandalisme.