Inbraak en diefstal

De inbraak- en diefstalrisico’s voor restaurants zijn aanzienlijk. Omdat veel restaurants ’s avonds laat geopend zijn en grote hoeveelheden contant geld in huis hebben, zijn ze een aantrekkelijk doelwit voor dieven. Ook zijn de drankvoorraad, luxe ingrediënten en dure apparatuur gewilde zaken voor inbrekers. En dan is er nog het risico op personeel dat ‘bijverdient’.

Hoe voorkomt u diefstal van geld?

Let op de volgende punten:

  • Controle: train uw personeel in de controle van contact geld en creditcards.

  • De fooienpot: deze moet niet in het zicht van de klanten staan.

  • De kassa: kunt u het best in het zicht van de bedrijfsleider en andere medewerkers zetten. Zorg dat er een minimale hoeveelheid contant geld in kas is.

  • Contant geld: moet dagelijks worden gestort. Als de bedrijfsleider gaat storten, kan hij zich het beste laten vergezellen door een werknemer. Doe dat niet elke dag op hetzelfde tijdstip. Zo’n patroon werkt overvallers in de hand. Het in het restaurant aanwezige contant geld moet tot het moment van storting worden opgeborgen in een inbraak- en brandresistente kluis, die maar voor een beperkt aantal medewerkers toegankelijk is.

Hoe voorkomt u diefstal van goederen?

Drank en dure ingrediënten moeten na sluiting worden opgeborgen. Maak regelmatig een inventaris van de aanwezige dranken en voedingswaren.

Waardevolle geluidsinstallaties en verlichtingsapparatuur kunnen ook een aantrekkelijk doelwit vormen voor inbrekers. Berg ze na sluiting op of zorg er in ieder geval voor dat ze niet makkelijk mee te nemen zijn (bijvoorbeeld door ze te verankeren).

Oneerlijk personeel

Diefstal door werknemers beperkt u door nieuwe medewerkers te screenen. Vraag om ten minste twee referenties en controleer die. Houd regelmatig onaangekondigde financiële controles. Zorg dat de betaling van leveranciers, controle van de kas en betaling van personeel als dat kan door meer dan één persoon worden gedaan. Moedig medewerkers die de boekhouding doen aan regelmatig op vakantie te gaan. Op die manier krijgen ze niet de kans om fraude in de boeken te verbergen.

Dicht is dicht

Veel restaurants blijven tot laat open, meestal tot 23.00 uur gedurende de week en soms wel tot 02.00 uur in het weekend. Dit verhoogt de kans op inbraak en diefstal. Zorg dat na sluiting de deuren ook echt goed worden vergrendeld en dat het personeel niemand meer binnenlaat.

Beveilig het pand

Neem verder de nodige anti-inbraakmaatregelen. Heeft het restaurant een goed elektronisch inbraakalarm dat in verbinding staat met een meldcentrale? Zijn deuren en ramen goed beveiligd? Houd ook rekening met de buitenruimte: zorg dat het terrein rond het restaurant goede verlicht is en dat er geen klimmogelijkheden zijn. Zorg dat de buitenverlichting en eventuele tijdklokken daarop goed staan afgesteld en regelmatig worden gecontroleerd. Plaats indien nodig afschrikmiddelen zoals bewakingscamera’s.