Inbraak en diefstal

De inbraak- en diefstalrisico’s voor cafés zijn aanzienlijk. Omdat veel cafés ’s avonds laat geopend zijn en vaak grote hoeveelheden contant geld in huis hebben, zijn ze een aantrekkelijk doelwit voor dieven. Ook vormen de drankvoorraad en de muziekinstallatie een gewilde buit voor inbrekers. En dan is er nog het risico op personeel dat ‘bijverdient’.

Hoe voorkomt u diefstal van geld?

Let op de volgende punten:

  • Controle: train uw personeel in de controle van contact geld en creditcards.

  • De fooienpot: deze moet niet in het zicht van de klanten staan.

  • De kassa: kunt u het best achter de bar, in het zicht van al het personeel, maar uit de buurt van de klanten zetten. Zorg dat er een minimale hoeveelheid contant geld in kas is.

  • Contant geld: moet dagelijks worden gestort. Als de bedrijfsleider gaat storten, kan hij zich het beste laten vergezellen van een werknemer. Doe dat niet elke dag op hetzelfde tijdstip. Zo’n patroon werkt overvallers in de hand. Het in het café aanwezige contant geld moet tot het moment van storting worden opgeborgen in een inbraak- en brandresistente kluis, die maar voor een beperkt aantal medewerkers toegankelijk is. Verwijder zelf regelmatig het muntgeld uit machines, zoals gokkasten en pooltafels.

Hoe voorkomt u diefstal van goederen?

Drank moet na sluiting worden opgeborgen of vergrendeld. Maak regelmatig een inventaris van de aanwezige dranken. Waardevolle geluidsinstallaties kunnen ook een aantrekkelijk doelwit vormen voor inbrekers. Berg ze na sluiting op of zorg er in ieder geval voor dat ze niet makkelijk mee te nemen zijn (bijvoorbeeld door ze te verankeren).

Oneerlijk personeel

Diefstal door werknemers beperkt u door nieuwe medewerkers te screenen. Vraag om ten minste twee referenties en controleer die. Houd regelmatig onaangekondigde financiële controles. Zorg dat de betaling van leveranciers, controle van de kas en betaling van personeel zo veel mogelijk door meer dan één persoon worden gedaan. Beperk toegang tot (drank)voorraden en muntmachines. Laat alcoholleveringen niet door één en dezelfde persoon controleren en accorderen.

Dicht is dicht

Veel cafés blijven tot laat open, meestal tot 1 uur gedurende de week en tot 3 uur in het weekend; dat verhoogt de kans op inbraak en diefstal. Zorg dat na sluiting de deuren ook echt goed worden vergrendeld en dat het personeel niemand meer binnenlaat.

Bij een overval

Zorg dat uw personeel weet wat ze moeten doen bij een overval; laat ze de inhoud van de kas direct afgeven en maak duidelijk dat ze NIET moeten proberen de held uit te hangen. Laat ze, zodra de overvallers zijn vertrokken, direct 112 bellen, en een zo nauwkeurig mogelijke beschrijving van de daders geven (kenteken!).

Beveilig het pand

Neem verder de nodige anti-inbraakmaatregelen. Heeft het restaurant een goed elektronisch inbraakalarm dat in verbinding staat met een meldcentrale? Zijn deuren en ramen goed beveiligd? Goed hang- en sluitwerk zorgt er in iedere geval voor dat inbrekers niet snel en ongemerkt binnen kunnen komen. Inbrekers komen in bijna de helft van alle inbraakgevallen via het raam naar binnen. Met een goede raambeveiliging kunt u dit voorkomen. Houd ook rekening met de buitenruimte: zorg dat het terrein rond het café goed verlicht is en dat er geen klimmogelijkheden zijn. Zorg dat de buitenverlichting en eventuele tijdklokken daarop goed staan afgesteld en regelmatig worden gecontroleerd. Plaats indien nodig afschrikmiddelen zoals bewakingscamera’s.