Bedrijfsschade

Als uw café door een brand, overstroming of andere calamiteit wordt getroffen, kan de schade zeer groot zijn. Zeker bij een grote brand, kan uw bedrijf langere tijd volledig stil komen te liggen, met alle nadelige gevolgen voor uw inkomen en uw vaste klantenkring van dien. Zorg daarom dat u goed voorbereid bent.

Maak een bedrijfscontinuïteitsplan

U bespaart uzelf een hoop ellende als u – juist nu er geen vuiltje aan de lucht is – een aantal zaken vastlegt. Zo is het goed om een inventarisatie te maken van wat u heeft, zodat het na grote schade makkelijker is alles te vervangen. Verder is het goed om een bedrijfscontinuïteitsplan te maken en dat up-to-date te houden. Daarin legt u alle contactgegevens, afspraken, vergunningen en ander relevante informatie vast.

Opnieuw beginnen

Ook is het verstandig om van te voren na te denken over factoren die meespelen bij een eventuele herstart. Bedenk daarbij:

  • Bar-, kantoor- en keukenapparatuur is op zich eenvoudig  te vervangen, maar het zal enige tijd duren om het te installeren – zeker als uw bedrijf een doorstart maakt op een nieuwe locatie.

  • Is het een optie om te verhuizen naar een andere locatie? Dat wordt lastiger als u veel vaste klanten heeft. Vooral kleine cafés kunnen het moeilijk krijgen als ze verhuizen naar een nieuwe locatie en hebben tijd nodig om hun reputatie te herstellen. Daarnaast is de vergunning waarschijnlijk plaatsgebonden.

  • En tot slot: kent uw café seizoensgebonden pieken? Bijvoorbeeld cafés in de buurt van een voetbalstadion of een schaatsbaan. Welke invloed heeft een totaalverlies tijdens het piekseizoen?

Uitval apparatuur

Bij een stroomstoring, kortsluiting of een technisch defect kan apparatuur er zomaar mee ophouden. Voor cafés zit het grootste risico in de uitval van bierpompen, ventilatie en betaalautomaten.

Onderhoud en controle

Om schade door uitval te voorkomen, is het belangrijk dat u apparaten met een keurmerk aanschaft en die regelmatig laat onderhouden. Airconditioningsystemen moeten regelmatig op lekken worden gecontroleerd. Om brand te voorkomen, moet u elektrische apparaten en de elektrische installatie regelmatig laten controleren en keuren. Schakel hiervoor uitsluitend een gecertificeerd bedrijf in.

Zie ook: Brandrisico’s: elektrische installaties