Man met een slijptol aan de slag

Trends & ontwikkelingen in de bouw

Op deze pagina leest u meer over de trends en ontwikkelingen in de bouw. Wat speelt er? Welke risico’s loopt u als ondernemer in deze sector, welke kansen liggen er voor u? De informatie op deze pagina bieden we aan in samenwerking met ABN AMRO Insights.

Petran van Heel is sector banker Bouw en Vastgoed bij ABN AMRO Bank. Hij deelt op Insights zijn kennis van de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de bouwsector. Hij volgt de ontwikkelingen op de voet en signaleert kansen voor ondernemers in de bouw. Die liggen volgens hem vooral in technologie, innovatie en duurzaamheid.

Petran: ‘De overheid schrijft voor dat bouwbedrijven in 2050 met een volledig gesloten kringloop moeten bouwen. Die omschakeling naar circulair bouwen betekent een enorme omschakeling voor de bouw. Je kan en moet daar als bedrijf nu al over nadenken. Niet straks, want dan bestaat het risico dat je te laat reageert en dus niet op tijd in actie kunt komen. Als je voorop loopt, zijn er veel kansen en is er zeker in verduurzaming veel winst te behalen.’

Vooruitzichten bouwsector

Sinds 2015 was de sector enorm aan het groeien door het herstel van de woningmarkt. Vooral aannemers hadden de afgelopen jaren meer werk dan ze aankonden. Er dreigde een enorm gekort aan ervaren vakmensen. In de loop van 2019 werden de grenzen van de groei bereikt. Door de PFAS- en stokstofcrisis kwam de groei zelfs abrupt tot stilstand. De effecten hiervan worden door de lange doorlooptijd van bouwprojecten echter pas in 2020 en 2021 echt goed zichtbaar. Voor 2020 verwacht Petran een krimp van de bouwproductie van 2 procent, terwijl de groei in 2021 naar verwachting stabiliseert.

Wetten en regels

Verder heeft de bouwsector te maken met een groeiend aantal wetten en regels. De laatste ontwikkelingen op dat gebied kunt u volgen via: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bouwregelgeving

Meest recente prognose

De laatste prognose voor de bouwsector (van januari 2020) vindt u in onderstaande pdf:

Sectorprognose-Bouw-2020-en-2021.pdf (431 KB)

Meer recente informatie en artikelen over de bouw vindt u op: insights.abnamro.nl/sector/bouw/

Welke risico’s loopt u als ondernemer in de bouw?

Meer dan 12000 ondernemers gingen u voor en vulden de online risicoscan in. Ga direct aan de slag en ontvang kosteloos uw persoonlijke rapport in uw mailbox.

Start de scan