Man steelt gereedschap uit een winkel

Inbraak en diefstal in de bouw

Er is een kans dat er in uw werkplaats of opslag wordt ingebroken. Doorgaans zal er weinig tot geen contant geld aanwezig zijn. Het zal dieven vooral om kostbare gereedschappen of goederen gaan. In het kantoor hopen ze dure apparatuur te vinden zoals pc’s, laptops, en smartphones. Daarnaast zijn fraude en diefstal door werknemers reële risico’s, waar u op bedacht moet zijn.

Voorkom inbraak

Om inbraak te voorkomen, is het zaak alle gebouwen (kantoor, magazijn en werkplaats) te beveiligen. Hebben de gebouwen een goed inbraakmeldsysteem dat in verbinding staat met een meldcentrale? Zijn deuren en ramen goed beveiligd met degelijk hang- en sluitwerk met een SKG- keurmerk? De bouwplaats kunt u laten beveiligen door een bedrijf als BouWatch of Hillson: die houden via beweegbare camera’s de bouwplaats 24 uur per dag in de gaten vanuit een meldkamer. Dat is goedkoper dan fysieke beveiliging met bewakers en honden.

Beveilig ook de buitenruimte

Houd ook rekening met de buitenruimte: zorg dat het terrein rondom de gebouwen goed verlicht is en dat er geen schuil- of klimmogelijkheden zijn. Zorg dat de buitenverlichting en eventuele tijdklokken daarop goed staan afgesteld en regelmatig worden gecontroleerd. Plaats indien nodig afschrikmiddelen zoals bewakingscamera’s en hoge struiken of hekken rond het terrein. Als u gebruikmaakt van een bewakingsdienst, kies dan voor een erkend bedrijf, zodat u verzekerd bent van betrouwbare bewakers.

Bepaal uw risicoklasse

Met alleen goed hang- en sluitwerk bent u er niet. U heeft ook een goed inbraakmeldsysteem nodig. Hoe goed u uw bedrijfsgebouwen moet beveiligen, is afhankelijk van wat er te halen is. U kunt eenvoudig vaststellen tot welke risicoklasse uw bedrijf behoort met de Verbeterde Risico Klasse Indeling (VRKI). Onderdeel van de VRKI is een lijst met ‘attractieve zaken’. Op deze lijst staan veelvoorkomende goederen. Daarbij staat of deze laag, middel, hoog of zeer hoog aantrekkelijk zijn voor inbrekers. Daarnaast is ook de waarde van de goederen van belang. De hoogte van de waarde en de aantrekkelijkheid bepalen samen de risicoklasse van uw bedrijf. Hoe hoger de risico-inschaling, hoe zwaarder de eisen van de verzekeringsmaatschappij aan de beveiligingsmaatregelen die u laat plaatsen.

Meer informatie vindt u op de website van het CCV (Centrum van Criminaliteitspreventie en Veiligheid): www.hetccv.nl

Overheaddeur: zwakke plek

Als de opslag of werkruimte een overheaddeur (roldeur) heeft, dan is het bedieningspaneel daarvan een zwak punt in de beveiliging. Een beetje handige dief heeft de roldeur zo open. Laat daarom de voeding van het bedieningspaneel koppelen aan het inbraakmeldsysteem. Zodra u het systeem inschakelt, haalt deze de stroom van het bedieningspaneel. Als de roldeur handmatig – met een ketting – moet worden geopend, plaats dan een slot op de geleidingsrail van de overheaddeur. Als u een deur met ruitjes wilt, kies dan voor zo hoog mogelijk geplaatste ruitjes, zodat dieven geen inkijkmogelijkheden hebben.

Beveilig de bedrijfsauto’s

Als uw medewerkers in bedrijfsauto’s (bestelbusjes) rondrijden, zullen ze deze zo nu en dan ook voor hun eigen huis parkeren. Juist op die momenten is het risico op diefstal en inbraak groot. Naast de busjes zelf, kunnen dieven dure gereedschappen en onderdelen buit maken. Laat daarom uw bedrijfsauto’s voorzien van een goed beveiligingssysteem met een Kiwa SCM-certificaat.

Oneerlijk personeel

Het is een naar idee, maar de kans bestaat dat uw personeel fraudeert. Uw administratieve medewerkers kunnen fondsen verduisteren en bouwtekeningen of klantgegevens verhandelen. U kunt diefstal of fraude door werknemers beperken door nieuwe medewerkers zorgvuldig te screenen: vraag om ten minste twee referenties en controleer die. Zorg dat de accountcontroles en betalingen door meer dan één persoon worden gedaan. Zorg dat alle medewerkers op de hoogte zijn van de gevolgen van fraude.

Diefstal gereedschap

U loopt daarnaast het risico dat uw medewerkers duur gereedschap of apparatuur meenemen of achterhouden (en dan doorverkopen). Houd daarom zorgvuldig een lijst bij van gereedschap en apparatuur dat is uitgeleend aan medewerkers. Zorg dat alle apparaten traceerbaar zijn door ze te merken of door ze te voorzien van traceersoftware. Houd verder regelmatig een onaangekondigde inventarisatie van de in uw bedrijf aanwezige waardevolle spullen (gereedschappen).

Extra beveiligde ruimte

U kunt ook diefstal van dure spullen voorkomen door ze op te slaan in een aparte ruimte. Zorg dat de muren niet van gipsplaat, maar gemetseld zijn. Voorzie de ruimte van een massieve deur en degelijk hang- en sluitwerk. Plaats een inbraakmeldsysteem en zorg voor doormelding naar een PAC (Particuliere Alarm Centrale). Zeker als er niemand aanwezig is, werkt zo’n beveiligde ruimte vertragend bij een inbraak. Daarmee vergoot u de pakkans van de criminelen.

Controleronde

Zorg dat aan het eind van elke werkdag een rondje door het gebouw of langs de werkzaamheden wordt gemaakt. Zijn alle deuren en ramen gesloten? Zijn de vluchtdeuren dicht?