maisveld dat blank staat door zware regenval

Gewasschade

Schade aan uw gewassen kan vele oorzaken hebben: hagel, storm, vorst, te veel regen, te weinig. En dan is het niet alleen de opbrengst die u misloopt, maar het kost u ook tijd en moeite om de schade te verhalen. Ook hier geldt: voorkomen is beter.

Te weinig regen

Wanneer het lang achter elkaar droog blijft, is dat eenvoudig op te lossen: u heeft de keuze uit verschillende soorten beregeningsapparatuur. Uit onderzoek in het kader van het project Aquarius (klimaatbestendig maken van de landbouw in de Veenkoloniƫn) blijkt een pivot-systeem daarin het meest effectief. Dit systeem brengt een fijne verneveling dicht bij de plant. Hierdoor vindt weinig verdamping plaats en is een lage waterdruk voldoende. Dat scheelt weer in de energiekosten. Bovendien kan een juist ingestelde pivot-installatie een waterefficiƫntie van wel 95% bereiken.

Te veel regen

Als uw akkers volledig onder water komen te staan, kunt u weinig doen om te voorkomen dat uw gewassen verrotten. Daarom is een goed afwateringssysteem van belang, zodat het overtollige water direct kan worden afgevoerd. Helemaal ideaal is het, als het overtollige water kan worden vastgehouden voor drogere periodes. Dit kan op diverse manieren, bijvoorbeeld met slimme stuwen, sloten of drainagesystemen. Gelukkig nemen ook waterschappen hierin steeds vaker hun verantwoordelijkheid door maatregelen te nemen om water sneller af te voeren en langer vast te houden op hoger gelegen gronden. Op www.waterschappen.nl kunt u lezen wat uw waterschap doet.

Storm, hagel, vorst, sneeuw

De weersomstandigheden worden door de klimaatsverandering steeds extremer. Er zijn vaker stormen met hardere rukwinden en vaker hittegolven. De ene winter is extreem mild, de volgende kan het wekenlang achtereen hard vriezen. Hoe u uw gewassen kunt beschermen tegen extreme weersomstandigheden, leest u bij Extreem weer.