Hoe creeert u het ideale (binnen)klimaat op het werk?

Een goed klimaat is noodzakelijk om goed te functioneren. Denk daarbij aan een aangename temperatuur, een goede luchtvochtigheid en geen tocht. Niet voor alle functies is het altijd mogelijk om een comfortabel klimaat te creëren. In die gevallen moet u zorgen dat uw werknemers zo min mogelijk in deze omstandigheden hoeven te werken. In een goed werkklimaat, zullen uw werknemers zich beter voelen en daardoor ook beter en efficiënter werken. Maar wat is een goed binnenklimaat eigenlijk?

Wat is de ideale werktemperatuur?

Werknemers zijn het beste meetinstrument voor de temperatuur op de werkplek. Vraag daarom hen altijd wat ze prettig vinden. Over het algemeen hebben vrouwen meer last van de warmte dan mannen. De ideale, gemiddelde temperatuur voor een werkplaats is voor:

  • zittend werk in de zomer 20 – 24 graden en in de winter 23 – 26 graden
  • staand werk in de zomer 16 – 22 graden en in de winter 21 – 25 graden

Luchtverversing

Zonder dat je het ziet kan de lucht op het werk van slechte kwaliteit zijn en daarmee voor veel klachten zorgen. Veelvoorkomende klachten zijn last van de luchtwegen, astma, irritatie aan de ogen en huid, het optreden van allergische reacties, hoofdpijn en concentratieproblemen. Als deze klachten bij veel mensen in hetzelfde kantoorcomplex voorkomen en duidelijk gerelateerd zijn aan het gebouw, spreekt men ook wel van een sick-building-syndrome.

Luchtverversing is daarom erg belangrijk. Zorg ervoor zorgen dat op de werkplaats voldoende niet-verontreinigde lucht aanwezig is. Als er luchtverversingsinstallaties zijn geplaatst die noodzakelijk zijn voor de gezondheid van de werknemers (zoals in een garage) moeten deze voorzien zijn van een controlesysteem dat storingen in de installatie signaleert.

Ventileer, maar voorkom tocht

Als er in een ruimte geventileerd wordt, is de lucht in beweging. Als de beweging van lucht in een binnenruimte te groot wordt, is er sprake van hinderlijke tocht. Van tocht zelf worden uw werknemers niet ziek. Wel kan afkoeling door langdurig ‘op de tocht zitten’ zorgen voor bijvoorbeeld een stijve nek.

Tocht is het gevoel van kou op de huid. Tochtbronnen zijn een open raam, een luchtrooster, de airco of een spleet onder de deuren. Veel mensen vinden het gevoel van tocht vervelend en ventileren daarom onvoldoende. Probeer tocht – in overleg met uw werknemers – zo veel mogelijk te beperken. Maar benadruk dat schone lucht op kantoor wel nodig is voor hun gezondheid.

Voorkom een te hoge of een te lage luchtvochtigheid

Werken in een vochtige omgeving kan leiden tot gezondheidsklachten aan de luchtwegen. Ook kan het huidirritaties veroorzaken. Een vochtige omgeving bevordert bovendien de groei van schimmels en bacteriën. Die kunnen allergische reacties, hoofdpijn, benauwdheid, hoesten en chronische neusverkoudheid veroorzaken. Een te lage luchtvochtigheid is ook niet prettig om in te werken. Het lichaam kan dan ongemerkt veel vocht kwijtraken. Als uw werknemers dikwijls klagen over hoofdpijn en dufheid, kan dat komen door een te lage luchtvochtigheid.

Het is daarom belangrijk om de luchtvochtigheid in een ruimte goed te regelen. Met een hygrometer kunt u de luchtvochtigheid binnen precies meten. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 50 en 60 procent. Vooral in de winter kan die zakken tot onder de 30 procent. Planten hebben een gunstig effect op de luchtvochtigheid. U kunt natuurlijk ook altijd een luchtbevochtiger plaatsen.