Ga direct naar de inhoud

Veilig tillen, duwen en trekken

Dozen-tillen.jpg

Het duwen of trekken van voorwerpen – ook als deze op wielen staan – vraagt veel energie. Vooral tillen is erg belastend voor het lichaam, zeker als het vaak gedaan wordt. Fysieke overbelasting kan leiden tot gezondheidsklachten. Als werkgever ben je verplicht om maatregelen te treffen, zodat werknemers veilig kunnen tillen, dragen, duwen of trekken.

Welke risico’s lopen je werknemers?

Werknemers die elke dag voorwerpen tillen of veel duwen en trekken, hebben een grote kans op onder andere (blijvende) rugklachten. Wie eenmaal rugklachten heeft opgelopen komt er nog maar moeilijk vanaf, waardoor de kans op terugkeer in het aanvankelijke beroep vaak klein is. Rugklachten zijn niet voor niets de meest voorkomende oorzaak van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Het is daarom belangrijk om deze vorm van fysieke belasting zo veel mogelijk te beperken of in elk geval uit te voeren op een verantwoorde manier.

 

Hoe herken je deze risico’s?

Tillen

Hoe zwaarder men tilt, hoe groter de kans op beschadiging. Maar ook het tillen van lichte voorwerpen kan tot schade leiden. Om tilhandelingen te beoordelen zijn er verschillende methodes ontwikkeld. Een van de meest gebruikte is de NIOSH-methode. Hiermee kijk je niet alleen kijkt naar het gewicht van het voorwerp, maar ook naar de omstandigheden waaronder het wordt verplaatst. Ook de Inspectie SZW hanteert deze methode als beoordelingsmethode van tilhandelingen.

Duwen en trekken

Zowel het in gang brengen als het in gang houden van een rollend voorwerp is belastend voor het lichaam van de werknemer, vooral als dit met een schok gebeurt. Het verplaatsen van rollende voorwerpen komt veel voor. Denk aan het gebruik van containers, handpallettrucks, onderhoudskarren en vloeistofkuipen. De gezondheidszorg heeft te maken met het verplaatsen van bedden en eventueel tilliften. Schilders en metselaars werken veel met rolsteigers.

Kijk ook eens naar deze hulpmiddelen waarmee je de risico’s van tillen, duwen en trekken kunt beoordelen. Of ontdek hoe je de duurzame inzetbaarheid van zorgpersoneel kunt vergroten. 

 

Hoe voorkom je deze risico’s?

Tillen

Als er op de perfecte manier getild kan worden, is het maximale gewicht dat mag worden getild 23 kg. Als richtlijn geldt dat goederen zwaarder dan 50 kg niet handmatig verplaatst mogen worden, ook niet door meerdere werknemers.

Er zijn verschillende maatregelen om de risico’s van tillen te beperken. Daarnaast is het belangrijk dat je je werknemers instructie en voorlichting geeft over de juiste manier van tillen.

Duwen en trekken

Je kunt gezondheidsklachten eerder voorkomen wanneer jij en je werknemers bij duwen en trekken letten op het volgende:

  • Verlicht het duwen en trekken met elektrisch aangedreven rollend materieel.
  • Maak de te verplaatsen vracht minder zwaar.
  • Het rustig in gang brengen van een last is beter voor het lichaam dan een ruk of veel kracht gebruiken.
  • Met twee handen duwen en trekken is beter dan met één hand.
  • Zorg voor een schone vloer en neem drempels weg – duwen en trekken kost dan veel minder kracht.
  • Goed onderhoud van de wielen vermindert de rolweerstand (het is raadzaam om rolcontainers en palletwagens twee keer per jaar te controleren).
  • Zorg voor voldoende rust en pauzes tijdens het werk.
  • Wissel de werkzaamheden voldoende af.

Geschreven door

Meer voor

Ook interessant

Arbeidsongevallen

  • arbo
  • werkomgeving