Hoe voorkomt u factuurfraude?

Factuurfraude is een fraudemethode die steeds vaker voorkomt. Vrijwel iedere onderneming ontvangt weleens een valse factuur. Dit kan een nepfactuur zijn voor een betalingsverplichting die niet bestaat of een factuur van een niet-bestaand bedrijf. Het kan ook een vervalsing zijn van een bestaande factuur, waarop bijvoorbeeld alleen het rekeningnummer is veranderd. Als u zo’n factuur eenmaal heeft betaald, is het vrijwel onmogelijk uw geld terug te krijgen. Hoe kunt u dit voorkomen?

Hoe herkent u vervalste facturen?

Deze vorm van factuurfraude is het lastigst te voorkomen. Criminelen sturen u een factuur uit naam van een bedrijf waarmee u zakendoet of ze onderscheppen facturen uit de post en stempelen er hun eigen bankrekeningnummer op. Onoplettende ondernemers die deze facturen betalen, komen er vaak pas later achter dat er iets niet klopt en dat zij zijn opgelicht. Zo stelen de fraudeurs op een redelijk eenvoudige manier geld. Uw bank is niet gerechtigd om geld terug te halen, als u zelf de betalingsopdracht heeft gedaan.

Wat zijn spooknota’s (acquisitiefraude)?

Een spooknota lijkt heel erg op een factuur. De afzender klinkt vaag bekend, maar als u de kleine lettertjes leest, zult u zien dat daar zoiets staat als: dit is geen factuur maar een aanbieding/offerte. Niet betalen dus!

Hoe voorkomt u factuurfraude?

Wat kunt u zelf doen om misleiding te voorkomen?

  • Controleer facturen altijd voordat u betaalt: Is het rekeningnummer gewijzigd? Raadpleeg dan eerst uw leverancier voordat u de factuur betaalt. Als u over een goed boekhoudpakket beschikt, zal dit u een seintje geven als het banknummer van een bestaande relatie is gewijzigd. Is de relatie onbekend? Dan moet u de factuur zeker goed controleren!
  • Teken nooit een overeenkomst die u via de fax moet terugsturen en ga ook niet in op e-mail-‘aanbiedingen’.
  • Controleer of de afzender van een verdachte factuur bekend is: een lijst met bekende frauduleuze afzenders vindt u op www.fraudehelpdesk.nl

Meer informatie over hoe u het risico op factuurfraude kunt verkleinen vindt u op de website van de Fraudehelpdesk. Daar kunt u ook een oplichtingspoging melden.