Deurslot met sleutel erin

Wat is een goede bedrijfsbeveiliging?

Iedereen kan ermee te maken krijgen: inbraak. De schade kan groot zijn. Er zijn niet alleen de kosten van ontvreemde spullen, maar ook voor herstel van de inbraaksporen. En dan hebben we het nog niet eens over de emotionele schade. Wat kunt u zelf doen om inbrekers te slim af te zijn? U moet het hen in ieder geval zo lastig mogelijk maken, zodat het niet de moeite loont om in te breken. Waar moet u op letten?

Makkelijk binnenkomen

De ‘schil’ van een gebouw, dat wil zeggen: de ramen, deuren en wanden, heeft vaak geen elektronische detectie. Een inbreker heeft daardoor de tijd om binnen te komen, want er gaat pas een alarm af als hij al binnen is. En doordat er meestal geen sociale controle is op bedrijventerreinen, kan een inbreker in alle rust met zwaar gereedschap zijn gang gaan. De buitenkant van een gebouw is vaak moeilijk inbraakvertragend te maken, maar u kunt wel een aantal effectieve bouwkundige maatregelen nemen om het inbrekers moeilijk te maken.

Leg de buit niet voor het grijpen

Inbrekers weten dat een alarm geen directe gevolgen heeft. Ze weten dat ze nadat een alarm afgaat, nog zeker een aantal minuten hebben om aantrekkelijke goederen te verzamelen. Bovendien bereiden inbrekers zich dikwijls voor, waardoor ze vooraf weten waar de waardevolste goederen liggen. Dat is in veel gevallen niet moeilijk: aantrekkelijke goederen liggen vaak gewoon voor het grijpen.

Snelkraak

Zelfs als u uitgebreide maatregelen heeft getroffen, zien dieven soms nog kans om hun slag te slaan. Bij een snelkraak komt de inbreker binnen via raam, deur of wand en steelt in zeer korte tijd voldoende waardevolle goederen om het voor hem lonend te maken. Dat gebeurt zelfs ondanks alarmsystemen en toeschouwers. Bij een snelkraak verliest u niet alleen waardevolle goederen, maar is er vaak ook sprake van grote schade aan het gebouw.

Hoe verkleint u het risico op inbraak?

Welke maatregelen kunt u nemen om het risico op inbraak te verkleinen?

  • Een goede alarminstallatie: de eerste en belangrijkste maatregel die u kunt nemen. Let erop dat de installatie ook bestand is tegen sabotage. Als het alarm afgaat, moet dat niet alleen de inbreker alarmeren met licht en geluid. Belangrijker is dat u – of de bewakingsdienst – de melding ontvangt en er direct gevolg aan geeft. Als u zelf een melding ontvangt, bel dan 112 en neem zelf geen risico’s.

  • Opbergen en vastmaken: berg aantrekkelijke spullen en zaken die belangrijk zijn voor uw bedrijfsvoering op in een kast of lade met een stevig slot erop. Kunt u de aantrekkelijke goederen niet opbergen? Veranker ze dan. Er zijn bijvoorbeeld verankersystemen voor computers, maar ook voor kleding in winkels, et cetera.

  • Kluis: heeft u veel dure spullen die gestolen kunnen worden? Maak dan gebruik van een inbraakwerende kluis of een aparte inbraakwerende ruimte.

  • Plaats een mistgenerator: dit apparaat vult een ruimte met mist als er iemand inbreekt. Deze zijn vooral effectief bij snelkraken: de inbreker raakt gedesoriënteerd en zal proberen snel naar buiten te gaan.

  • Blokkeer de vluchtwegen: plaats buiten werktijd zogeheten uitrijdbeveiligingen om de toegang tot deuren te beperken. Dat kan een stalen balk zijn, maar u kunt er ook voorwerpen voor zetten. Bijvoorbeeld: grote pallets, heftrucks of bedrijfswagens (maar laat dan niet de sleutels erin zitten).

Wilt u meer weten over hoe u het risico op inbraak kunt verkleinen? Kijk dan een op www.veiligondernemenbeginthier.nl of lees Check de beveiliging van uw bedrijfspand