Mistgenerator goed middel tegen overvallen

Overvallen of snelkraken zijn zeer vernielende en vaak ook gewelddadige diefstalmethodes. De materiële schade is meestal groot en leidt tot dagen of zelfs weken sluiting. Erger nog is de emotionele schade die uw personeel eraan overhoudt: die is vaak zeer groot en dikwijls blijvend. Een mistgenerator is een goede manier om deze risico’s tot vrijwel nul terug te brengen.

Wat is mistbeveiliging?

Een mistgenerator treedt in werking op het moment dat het inbraakalarm afgaat: door detectie van beweging of trilling of wanneer iemand op een knop drukt. De nieuwe generatie mistmachines vullen een kamer, winkel of kantoor binnen 10 seconden volledig met mist. Dat beperkt het zicht van de overvallers tot ongeveer 30 centimeter, die daardoor direct vluchten. De mist is kleurloos en laat geen reststof of sporen na en is niet brandbaar. Door de generator in de ruimte(s) te plaatsen met de meest waardevolle bezittingen, kunt u de diefstalschade effectief beperken.

Bij welke diefstalmethodes?

De laatste jaren maken criminelen steeds vaker gebruik van een snelkraak, zoals een plof- of ramkraak. Bij een plofkraak brengen de criminelen explosieven tot ontploffing om een (kluis)deur te openen. Bij een ramkraak gebruiken de overvallers een voertuig om een muur, deur of pui te rammen. Juist bij dit soort inbraakmethodes is een mistgenerator heel effectief, maar ook bij ‘gewone’ overvallen is mist een prima en vooral geweldloze beveiliging.

Geweldloze beveiliging

Bij een overval tijdens openingstijden – dus wanneer er mensen aanwezig zijn – blijkt in 50 procent van de gevallen geweld gebruikt te worden. Overvallers die niet direct hun zin krijgen, worden dan nogal eens gewelddadig. Ook winkeleigenaren zijn vaak geneigd om hun winkel en personeel te verdedigen, soms met gebruik van (vaak illegale) wapens. Doordat de mist heel snel vanuit de winkel op de overvallers afkomt, kunnen de overvallers geen geweld gebruiken. Daarbij wordt de mistgenerator zó geplaatst, dat de inbrekers een vrije aftocht hebben. In 100 procent van de gevallen kiezen ze direct het hazenpad.

Preventieve werking

Daarnaast blijken mistgeneratoren ook een goede preventieve werking te hebben. Als duidelijk staat aangegeven dat er een mistinstallatie aanwezig is, verlaagt dat het inbraakrisico al aanzienlijk. Bij benzinestations van Shell die zijn voorzien van een mistgenerator, bleek het aantal pogingen tot braak met 95 procent teruggelopen. Het aantal geslaagde kraken was met 100 procent afgenomen. Met andere woorden: de 5 procent van de overvallers die ondanks de waarschuwing een poging waagden, moesten zonder buit vluchten. Niet voor niets raden verzekeraars een mistgenerator aan als effectief alternatief voor rolluiken.

Goede investering

De aanschaf van een mistbeveilingssysteem is dus een goede investering: voor zowel u als ondernemer als voor uw personeel. Bedenk wel dat voor mistgeneratoren – net als voor iedere manier vorm van inbraakbeveiliging – een goede installatie en regelmatige controle van het systeem een vereiste is voor een gegarandeerde werking.

Wilt u meer weten over hoe u met een mistgenerator het risico op inbraak of overval kunt verkleinen? Kijk dan eens op www.mistmachine.nl.