Het diefstalrisico van kassa’s en kluizen

Als u een eigen winkel of horecazaak heeft, loopt u het risico op diefstal en overval. Zeker als er veel met contant geld wordt betaald. Zet u dan beter uw kassa voor of juist achter in de winkel? En hoe zit dat met (afroom)kluizen, hoe maak je daar verstandig gebruik van?

Voorkom overval door plaats kassa’s

Overvallers verkennen doorgaans eerst de situatie: ze bekijken waar de kassa’s staan en hoe er met geld in de zaak wordt omgegaan. Zijn de procedures op orde, dan zullen zij hun focus verleggen naar winkels waar de zaken minder goed geregeld zijn. U ontmoedigt overvallers door:

  • uw kassa niet te dicht bij de voordeur te plaatsen. Niets is fijner voor een overvaller dan in twee stappen binnen te zijn, en dus ook weer in twee stappen buiten.
  • Heeft u in de winkel meerdere kassa’s staan? Open dan de kassa die het verst van de ingang is geplaatst. Dit verlengt de route die een overvaller moet afleggen om bij het geld te komen. En dat wil hij altijd voorkomen.

Voorkom diefstal door plaats kassa’s

Is in uw zaak het risico op winkeldiefstal groot? Dan luidt het advies om de kassa wél voorin de winkel te plaatsen. Klanten moeten dan altijd langs de kassa lopen wanneer zij een product hebben uitgekozen. Het voor u grootste risico (op een overval of winkeldiefstal) bepaalt dus uiteindelijk welke plek voor de kassa het beste is.

Ontmoedigingsbeleid

Verder scheelt het als u de dief bij binnenkomst al ontmoedigt. Geef al bij de ingang duidelijk aan dat er geen biljetten van 200 en 500 worden aangenomen. Zorg dat er geen grote hoeveelheden contant geld in de zaak voor het grijpen liggen: maak gebruik van een afroomkluis en doe daar al het geld in. Met deze maatregelen ziet een potentiële overvaller dat er fatsoenlijk met geld wordt omgegaan en weet hij dat er niets te halen valt.

Naar binnen kijken?

Een ander belangrijk punt is het zicht. Is het mogelijk om van buiten de winkel goed naar binnen te kijken en andersom? Dit zicht is belangrijk, want zonder dat kan een overvaller zomaar zijn gang gaan, terwijl niemand dat van buiten kan opmerken. Plaats dus bijvoorbeeld geen rekken voor de ramen die het zicht naar binnen en vice versa belemmeren. Meer informatie over de inrichting van uw winkel vindt u op: www.veiligondernemenbeginthier.nl

Blijf bij de kassa vandaan

Zo’n 60% van de winkels is een een-, twee- of driemans zaak. Ook in veel horecazaken zijn vaak maar een of twee mensen aan het werk. Staat u alleen, zorg dan dat u niet bij de kassa staat als dat niet nodig is. Dat verhoogt de drempel voor een overvaller, omdat hij u dan mee moet nemen naar de kassa om die te openen, en dat wil hij liever voorkomen. Staat u met z’n tweeën, zorg dan dat er altijd iemand vóór in de zaak staat. Dan moet een overvaller namelijk langs een medewerker en dat zal hij ook willen voorkomen. Het advies is sowieso om niet bij de kassa te staan als dat niet nodig is.

Opruimen: werk van achteren naar voren

Opening en sluiting zijn momenten op de dag, waarop overvallers hun slag zullen proberen te slaan. Zorg er dus voor dat u op deze momenten zichtbaar bent, ook voor mensen in de straat. Ruimt u de winkel op aan het einde van de dag? Werk dan van achter in de winkel naar voren. Zo bent u tegen sluitingstijd bij de ingang van uw winkel aangekomen en moet een overvaller langs u de winkel in. Dat zal hij willen voorkomen. Bovendien bent u goed zichtbaar voor voorbijgangers.

Tel pas na sluiting

Het spreekt voor zich: pas na sluitingstijd, als de deuren op slot zijn, gaat u geld tellen. Doe dat op een plek waar dat niet zichtbaar is. Zo weet niemand hoe groot uw dagopbrengst is. De afroombox koppelt u vanzelfsprekend ook pas af als u zeker weet dat al uw deuren veilig op slot zijn. Vergeet niet de achterdeur te checken.

Veilig geldtransport

Zorg ervoor dat u niet te veel geld in de kluis heeft liggen. Stort dus op tijd af bij de bank. Het liefst bij een bank in de buurt, zodat uw looproute niet onnodig lang is. Vervoer uw geld in een plastic tas van een willekeurige andere winkel, bijvoorbeeld van een supermarkt. Gebruik in ieder geval niet de welbekende geldtasjes, daar valt u mee op en bovendien weet iedereen wat daarin zit. Stort uw geld af op verschillende tijdstippen en dagen, zodat hierin geen patroon te herkennen is. Houd tot slot informatie over de hoeveelheid geld die u afstort of in de kluis heeft voor uzelf. Niemand hoeft deze bedragen te weten.

Welke kluis kiest u?

Kluizen zijn er in vele soorten en maten. Houd bij de aanschaf van een kluis deze richtlijn aan: hoe meer waarde in de kluis, hoe ‘zwaarder’ de kluis. Dat klinkt logisch, maar dan weet u nog niet precies aan welke voorwaarden uw kluis moet voldoen. Daarom heeft de Vereniging Geld- en Waardeberging (VGW), de brancheorganisatie van kluisfabrikanten en importeurs, een informatiekaart gemaakt waarop ze de relatie tussen Europese normering (zoals EN 14450 en EN 1143-1) en de waarde in de kluis op een rijtje hebben gezet.

Liever advies op maat?

De maatregelen die we hierboven hebben beschreven, zijn niet voor iedere situatie even geschikt. Wilt u weten welke samenhangende set van maatregelen het beste bij uw onderneming past? Doe dan de Veilig Ondernemen Scan. Die kunt u op een zelfgekozen moment, vanachter uw eigen computer doen, en het levert u toch binnen vijf minuten een (gratis) maatwerkadvies op.

Laat uw maatregelen zien

Welke preventieve maatregelen u ook neemt: maak ze kenbaar bij de ingang van uw zaak. Bijvoorbeeld dat u een kluis met een tijdvertraging heeft of een overvalspray. Dat u geen biljetten van grote bedragen aanneemt, camera’s heeft hangen en wat uw huisregels zijn. Door het te laten zien, maakt u zichzelf minder aantrekkelijk voor diefstal en overval. Zorg er dan wel voor dat u deze maatregelen ook daadwerkelijk hanteert.

Als het toch gebeurt…

Als het goed is, heeft u zich voorbereid op wat u moet doen als u toch slachtoffer wordt van een overval. Is dat nog niet het geval, dan kunt u uw licht opsteken op www.veiligondernemenbeginthier.nl/overvallen. Hier vindt u basisinformatie over overvallen, hoe u moet reageren als het u overkomt en wat u moet doen vlak daarna. U bereidt uzelf en uw medewerkers nog beter voor door de gratis online training te doen. Of juist samen te oefenen in een Groepstraining Veiligheid.

Deze informatie wordt u aangeboden door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, een onafhankelijke en door de overheid gesubsidieerde stichting.