Zonnepanelen los op het dak

Zonnepanelen aan de wandel

Steeds meer bedrijven laten zonnepanelen installeren. Vooral voor bedrijven met een zonnig dak is dat een goede investering, want de panelen verdienen zich al snel terug. Maar dan moet de installatie wel zorgvuldig zijn gedaan en goed worden onderhouden. Dat blijkt uit onderstaand verslag van risicodeskundige Bob Kellerman. Hij bezocht een bedrijf met maar liefst 2000 zonnepanelen op het dak.

‘Gisteren bezocht ik een bedrijf met zonnepanelen op het dak. Ik maakte me zorgen op basis van actuele luchtfoto’s: daarop zag ik dat de panelen niet meer netjes op rij lagen. De installatie is in 2010 aangelegd. Na een bezoek uit 2014 had ik al mijn zorgen geuit. Nu, vier jaar later, was ik er weer; nog geen drie weken nadat het installatiebedrijf onderhoud had uitgevoerd. In hun rapport stond dat het normaal is dat zonnepanelen na een storm scheef gaan liggen.

Verontrustende tekst

Ik kon het dak veilig betreden via een vaste binnentrap. Toch vraag ik altijd even of ik het dak op kan. Letterlijk. Aan de trap naar het dak hing een weinig vertrouwenwekkend briefje, met de boodschap dat betreden van het dak verboden was ‘wegens gevaar op elektrocutie’. Desondanks ben ik toch maar het dak op gegaan. Het zou wel heel bijzonder zijn als er werkelijk een gevaar bestond om geëlektrocuteerd te worden.

Schots en scheef

Eenmaal boven was het interessant om te zien wat er in die paar jaar is gebeurd. De panelen liggen voor een belangrijk deel los en staan schots en scheef. Veel panelen zijn gebroken. Veel rubbertjes, die de panelen op hun plaats moeten houden, zijn weg of door het weer aangetast. Het lijkt als of de gehele constructie ‘aan de wandel’ is gegaan. Verder zag ik veel onbeschermde kabels en losse einden kabels op het dak: bij regen extra gevaarlijk en het levert brandgevaar op.

Rondvliegende onderdelen

Losse draad PV installatie op het dak met zonnepanelen

Ook als je geen expert bent, is het duidelijk dat deze situatie uiterst gevaarlijk is. De kabels zijn niet volledig afgedekt en kunnen daardoor verweren. Bij verwering krijg je breuk of kruipstromen (elektronen die de verkeerde kant op lopen) die tot brand kunnen leiden. Deze ondernemer loopt verder kans op schade tijdens een storm door schuivende panelen of rondvliegende onderdelen. Conclusie: de installatie is matig uitgevoerd, met te weinig kennis van nieuwe technieken. Het installatiebedrijf had het juiste montagemateriaal moeten gebruiken en deze problemen tijdens het jaarlijks onderhoud moeten herstellen.

Het belang van goede controle

Ik raad dan ook aan om – als de omstandigheden dat toelaten – met enige regelmaat het dak op te gaan om te controleren of alles nog goed vast zit en de bekabeling nog goed afgedekt is. Vooral na een hevige storm – niet tijdens een hevige storm of bij sneeuw, ijzel of regen. En liever op veiligheidslaarzen dan op gympen, want enige voorzichtigheid is zeker geboden bij een dakexpeditie. Ik raad verder aan om net na de installatie foto’s te maken van de nieuw aangelegde situatie en deze als basis te nemen. Daarbij is het uiteraard wel zo prettig als er sprake is van een eerste strakke aanleg. Zonnepanelen zijn alleen een goede investering als ze niet aan de wandel kunnen gaan.’

Dit artikel is geplaatst door

Bob Kellerman
Risico Deskundige
Logo nationale nederlanden