slecht camera beeld is inbreker niet herkenbaar

Winkeliers: breng dieven beter in beeld!

De kwaliteit van beveiligingscamerabeelden was een veel besproken onderwerp tijdens de Week van de Veiligheid. Politie en justitie hebben alarm geslagen over de kwaliteit van beveiligingscamerabeelden: bijna de helft van alle winkeliers maakt slechte bewakingsbeelden waarop criminelen niet te herkennen zijn. Ondernemers moeten hun camerabeveiliging in orde maken om de pakkans van overvallers en inbrekers te vergroten. Nadim Masri, oprichter van Camerabeveiliging.nl, brengt deze noodzaak voor verandering scherper in beeld.

Te vaak onbruikbare beelden

‘Na een overval of diefstal delen ondernemers steeds vaker hun camerabeelden met de politie. Op zich een positieve ontwikkeling, maar helaas blijken deze beelden veel te vaak onbruikbaar. Dat blijkt uit een onderzoek gedaan in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Voor het onderzoek is een steekproef onder 200 winkeliers gehouden, waaruit blijkt dat bijna de helft van de winkeliers gebruikmaakt van een slechte beveiligingscamera. De enige groep die hier gebaat bij is, zijn de criminelen zelf.

Geen of gedateerd systeem

Niet alleen blijken veel ondernemers over slechte camerabeveiligingssystemen te beschikken, drie op de tien winkels hebben helemaal geen beveiligingscamera. Bij veel andere winkels is het systeem flink gedateerd. Het komt bijvoorbeeld voor dat de beelden nog vastgelegd worden met analoge camera’s. Hiermee krijgen inbrekers bijna een vrijbrief om in te breken: niemand die ze zal herkennen!

Hoeft niet duur te zijn

Professionele criminelen beslissen niet ter plekke dat zij een winkel of pand willen beroven. Zij doen vooraf uitgebreid onderzoek naar een geschikt doelwit. Ook uw camerasysteem wordt in hun beslissing meegenomen. Waar hangen de beveiligingscamera’s? Hoe zijn ze gepositioneerd? En van welk merk zijn ze? Daarom adviseren de Politie en het Openbaar Ministerie ondernemers winkeliers om te investeren in een goed camerasysteem. En dat hoeft geen enorme investering te zijn. Er zijn namelijk opties die relatief voordelig zijn, maar toch qua techniek vooruitstrevend. Zo kunt u de camerabeelden tegenwoordig gewoon op uw mobiele telefoon bekijken, zoals u in het filmpje hieronder kunt zien.

Om deze embed te kunnen bekijken dienen marketing cookies geaccepteerd te worden. Klik op deze link om de cookievoorkeuren aan te passen.

Liever niet draadloos

Er zijn ook draadloze camera’s op de markt: webcams met een wifi-verbinding. Ze zijn vaak heel betaalbaar, maar er kleven grote nadelen aan. Ten eerste zijn ze vrij eenvoudig te hacken. Laatst sprak ik een vrouw die plotseling in haar huis oneerbare voorstellen kreeg te horen, in het Frans, via haar gehackte webcam. Ten tweede gebruiken deze camera’s constant een flink deel van de internetbandbreedte, waardoor uw internetverbinding trager wordt. Ten derde slaan ze doorgaans op een SD-kaartje beelden op. Zo’n kaartje gaat een jaar of anderhalf mee. U krijgt echter geen melding wanneer het kaartje ermee ophoudt. Het kan daardoor gebeuren dat er bij u wordt ingebroken en dat de camerabeelden niet opgeslagen blijken. Daarom installeren wij alleen beveiligingscamera’s met een fysieke kabel en slaan we de beelden op onze eigen server op, die in een beveiligde omgeving staat.

Veilig gevoel

Camerabeveiliging.nl vindt het enorm belangrijk dat iedere winkelier over een goed camerasysteem beschikt. Daarmee weet u zeker dat criminelen goed herkenbaar op beeld staan, zodat u met een veiliger gevoel kunt ondernemen. Ook aan de plaatsing van beveiligingscamera’s is nog veel eer te behalen. Beveiligingscamera’s worden vaak te hoog geplaatst, er wordt geen rekening gehouden met lichtomstandigheden, of de beveiligingscamera is niet voldoende scherp gesteld. Allemaal factoren waar een professionele partij rekening mee houdt bij de installatie.’