Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina. Sla het menu over en ga direct naar zoeken.
Roestvrijstalen fornuis in een keuken die vetvrij is

Vetaanslag: een onderschat brandgevaar

De afzuigkap in uw zaak ziet er misschien van buitenaf brandschoon uit, maar daarachter loert een groot brandgevaar: vetaanslag! De afzuigkanalen zijn vaak zó vet, dat een vlam in de pan uw hele bedrijf in no time in de as kan leggen. Risicodeskundige Bob Kellerman wordt niet vrolijk van wat hij tijdens zijn brandrisico-inspecties tegenkomt.

Dikke lagen viezigheid

‘Ik doe inspecties voor de brandverzekering. Soms kom ik bij horecabedrijven, maar ook bij bedrijven met een bedrijfsrestaurant. Vooral in keukens waar gefrituurd wordt of in olie gebakken, kom ik grote brandrisico’s tegen. De buitenkant van de bakdampafzuiging glimt me meestal nog wel tegemoet, maar als ik het rooster weghaal, kom ik daar regelmatig dikke lagen viezigheid tegen. Daar word ik niet vrolijk van, om met Rob Geus van de Smaakpolitie te spreken.

 Schoorsteenbrand

Als het afzuigkanaal boven de afzuigkap heel vet is, staat die bij een keukenbrandje als snel in brand. Als je pech hebt, slaat de brand door naar het dak. Laatst is er nog een restaurant in mijn eigen woonplaats afgebrand. Binnen een kwartier was een klein brandje onbeheersbaar geworden. Na een half uur lag het restaurant volledig in de as. Een stukje vlees even flamberen geeft misschien een lekker knapperig randje, maar als de afzuiginstallatie vet is, kan dat noodlottige gevolgen hebben.

Regelmatig schoonmaken

Wat veel mensen niet weten, is dat vetaanslag uiterst brandbaar is. Daarom is het zo belangrijk dat niet alleen de afzuigkap zelf, maar ook de kanalen erachter minimaal eens per jaar grondig worden schoongemaakt. In keukens waar dagelijks wordt gefrituurd, kan eens in de maand noodzakelijk zijn. Vergeet bij nieuwbouw niet om inspectieluiken te plaatsen in het afzuigkanaal. Bedenk sowieso dat het afzuigkanaal niet te ver moeten worden weggewerkt, maar bereikbaar moeten blijven. Niet alleen voor inspectie, maar ook voor regelmatige schoonmaak.

Desnoods ‘s nachts

Regelmatig kom ik situaties zoals op de foto’s tegen. Het vet druipt letterlijk uit de installatie. Linksonder zie je een schoon rooster, maar het tl-armatuur is onveilig en niet bepaald schoon. Als ik zoiets aantref, trekken veel ondernemers zich dit aan en zorgen dat het schoongemaakt wordt. Maar er zijn er ook bij die zeggen: “Dat kan niet bij ons, want dan moeten we een dag dicht.” Bedenk dan dat na een brand je bedrijf maanden stil komt te liggen. Bovendien kun je ook buiten openingstijden schoonmaken. Als er ’s nachts brand uitbreekt, moet je tenslotte ook je bed uit.’

Geen update missen over brandveiligheid?

Ontvang de meest actuele informatie over bedrijfsrisico's en preventie.

Ja, dat wil ik

Dit artikel is geplaatst door

Bob Kellerman
Risico Deskundige