Veiligheidsrisico’s in de horeca: Weg met die bonnenprikker!

Elke horecaondernemer heeft er één; een bonnenprikker. Je staat er niet zo snel bij stil dat dat een vlijmscherp steekwapen is. Gerben Malée is zich als ondernemer met een eigen koffiezaak altijd bewust geweest van de verschillende criminaliteitsrisico’s in de horeca. Sinds hij daarnaast veiligheidsscanner is bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV)*, is deze bewustwording alleen maar groter geworden.

Aandacht voor veiligheid

‘Als veiligheidsscanner kom ik bij veel collega-horecaondernemers over de vloer. Ik ben er trots op dat de meeste goede veiligheidsmaatregelen treffen voor het opslaan van contant geld. In de horeca gaan vaak grotere geldbedragen om dan bijvoorbeeld in de retail en daar is goed over nagedacht. Maar er zijn ook nog veiligheidsaspecten, waar meer aandacht aan besteed zou kunnen worden. Ik noem er drie:

1. Kies voor een goede kassa

Veel kassasystemen zijn ‘karig’ en bieden gelegenheid voor diefstal. Als er al een kassa staat, dan praat je eerder over een grote rekenmachine. Deze registeren niet de handelingen van de medewerkers. Vaak denken ondernemers: dat komt wel goed. Dat klopt, vooral voor de (kwaadwillende) medewerkers. Afwijkingen van onder de 10% merkt u namelijk vaak niet. Maar al die kleine bedragen lopen aardig op. En dat geldt ook voor de voorraden. U voorkomt dit door regelmatig uw kas en voorraden te controleren. Bovendien weten medewerkers dan ook dat ze niet zo makkelijk met diefstal wegkomen.

2. Sluit sleutel contracten af

Sluit met iedere medewerker een sleutelcontract af; zo maakt u hem of haar medeverantwoordelijk en aansprakelijk. Verliest een medewerker bijvoorbeeld zijn sleutel(s) van de zaak? Dan staat u voor een serieuze kostenpost. U moet immers de cilinders vervangen. Zonder sleutelcontract kunt u uw medewerker hier niet op aanspreken. Het gevolg is dat u de schade uit het ondernemersrisico betaalt (lees: uit uw eigen portemonnee). En mist u bijvoorbeeld ineens flessen drank, dan weet u waar uw onderzoek moet starten.

3. Weg met die bonnenprikker

En doe die bonnenprikker alsjeblieft weg! Dit vlijmscherpe steekwapen kan tegen u of uw medewerkers worden gebruikt. Verzamel de bonnetjes liever op een andere manier, bijvoorbeeld in een bakje. En vraagt u zich eens af waarom u ze eigenlijk bewaart. Tien tegen een dat de bonnetjes aan het einde van de dag in de prullenbak verdwijnen.’

Gratis veiligheidsscan

Bent u horecaondernemer en is uw veiligheid en die van uw medewerkers voor u belangrijk? Wilt u weten wat u daarin kunt verbeteren? Vraag dan een gratis veiligheidsscan aan bij het CCV*

*Het CCV is een onafhankelijke en door de overheid gesubsidieerde stichting.

Dit artikel is geplaatst door

CCV