Coronavirus

Veelgestelde vragen over het coronavirus en verzekeren

In december 2019 startte de uitbraak van een nieuw coronavirus in de regio Wuhan in China. Deze ziekte is van mens op mens overdraagbaar en op dit moment wordt geschat dat één ziek persoon ongeveer 2 andere personen kan besmetten. Het virus heeft zich inmiddels dan ook wereldwijd verspreid en op 27 februari 2020 werd de eerste persoon in Nederland positief getest op dit virus.

Nu het coronavirus zich ook in Nederland verspreidt, ontstaan er veel vragen. In dit artikel wordt ingegaan op de vragen die betrekking hebben op zowel zakelijke als particuliere verzekeringen in combinatie met het coronavirus.

Voor de uitbraak van het coronavirus heeft u een reis gepland naar een gebied waar het coronavirus heerst. Kunt u een beroep doen op uw (zakelijke) annuleringsverzekering?

Helaas, met de standaard (zakelijke) annuleringsverzekering heeft u meestal geen dekking voor zaken die op de reisbestemming gebeuren. Met deze verzekering heeft u over het algemeen alleen dekking voor risico’s die zich in uw directe omgeving voordoen, bijvoorbeeld dat uzelf ziek wordt. Heeft u een ‘allrisk’ (zakelijke) annuleringsverzekering? Mogelijk heeft u dan wel dekking. Lees hiervoor goed de polisvoorwaarden en bel bij twijfel uw verzekeraar of tussenpersoon.

Op uw (zakelijke) reisbestemming breekt het coronavirus uit en u moet in quarantaine. Worden de extra reis- en verblijfskosten vergoed door de (zakelijke) reisverzekering?

Mogelijk wel, maar dit verschilt per verzekeraar. Lees dus goed uw polisvoorwaarden om te controleren of deze kosten vergoed worden en wat de maximale verzekerde bedragen zijn. Bijna alle (zakelijke) reisverzekeringen vergoeden wel de extra reis- en verblijfskosten omdat u of een medeverzekerde ernstig ziek wordt tijdens de reis. Let op, u dient vooraf wel aan uw verzekeraar toestemming te vragen om deze extra kosten te maken.

U reist (voor uw werk) af naar een gebied waar de kleurcode van het reisadvies nu oranje of rood is. Bent u in dit geval verzekerd?

Dit verschilt per verzekeraar, maar u loopt kans dat u dan onverzekerd bent. Neemt u daarom, voordat u op reis gaat, contact op met uw verzekeraar om te controleren of u verzekerd bent. Er zijn gespecialiseerde verzekeraars die onder bepaalde omstandigheden wel dekking bieden als u naar een risicogebied gaat. Dus laat u goed informeren als u noodzakelijkerwijs naar een risicogebied moet afreizen. Weet u niet of uw bestemming kleurcode oranje of rood heeft? Check dan de volgende website van de overheid voor reisadvies: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen

Kunt u als werkgever uw werknemers verplichten om naar een risicogebied af te reizen?

Nee, in de wet is geregeld dat werknemers mogen weigeren om naar een risicogebied af te reizen.

Uw bedrijf loopt inkomsten mis door het coronavirus. Kunt u een beroep doen op uw bedrijfsschadeverzekering?

In dit geval loopt u geen inkomsten mis door materiële schade waardoor u geen beroep kunt doen op uw bedrijfsschadeverzekering. De bedrijfsschadeverzekering dekt het verlies van uw vaste lasten en winst als uw bedrijf stil komt te liggen door een materiële schade zoals brand- of stormschade.

Uw werknemer wordt ziek door het coronavirus. Kunt u een beroep doen op uw verzuimverzekering?

Ja, met deze verzekering bent u verzekerd voor de loondoorbetalingsverplichting van uw zieke werknemers. De oorzaak van de ziekte is niet relevant.

Het welzijn van uw werknemers is belangrijk voor u. Wat kunt u doen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen? Hieronder enkele voorzorgsmaatregelen.

  • Zorg voor voldoende zeep in de toiletgroepen;
  • Maak de toiletten regelmatig schoon;
  • Desinfecterende doekjes en desinfecterende gel op de bureaus;
  • Laat werknemers die in een risicogebied zijn geweest of in aanraking zijn geweest met een besmet persoon twee weken thuis werken.

Wat kan ABN AMRO Verzekeringen voor u betekenen?
Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen over bijvoorbeeld uw reisverzekering of andere verzekeringen? Neemt u dan contact op met onze adviseurs via telefoonnummer 038-496 86 63 of stuur een e-mail naar azv@abnamroverzekeringen.nl. Heeft u vragen over uw verzekeringen maar bent u geen klant bij ABN AMRO Verzekeringen? Neemt u dan contact op met uw eigen tussenpersoon of verzekeraar. Elke verzekering is namelijk anders en heeft zijn eigen voorwaarden.