Vakmanschap voorkomt vlammenzee

Het ontstaan van een elektrabrand is in de meeste gevallen een indirect gevolg van menselijk handelen. Of het nou een onjuist ontwerp, een onjuiste aanleg, onjuist gebruik of onjuist onderhoud is: uiteindelijk is het onkunde of onwetendheid die afwijkingen in de elektra veroorzaken. Afwijkingen die uiteindelijk kunnen leiden tot brand. Risicodeskundige Jordy Otten komt het helaas nog regelmatig tegen.

Oorzaak: hotspot

‘Afgelopen jaar is een restaurant volledig afgebrand. De oorzaak is ’elektra’. Als ik me verdiep in de zaak, blijkt de brand ontstaan in de meterkast van het bedrijf. Nader onderzoek wijst uit dat de brand is ontstaan als gevolg van een zogenaamde ‘hotspot’  in de groepenkast. Maar hoe heeft dan deze hotspot kunnen ontstaan?

‘Om geld te besparen, schakelde de eigenaar een vriend in, die “erg handig is met elektronica”.’

‘Handige’ vriend

De eigenaar van het restaurant blijkt vijf jaar geleden een vriend te hebben ingehuurd om de elektrische installatie in de keuken uit te breiden, vanwege de aanschaf van een nieuwe stoomoven. De stoomoven zelf was al een flinke investering. Om geld te besparen, schakelde de eigenaar een vriend in, die erg handig is met elektronica. Die wilde het werk wel voor een vriendenprijsje doen.

Verkeerd aangelegd

De elektrische installatie functioneerde de afgelopen jaren prima… tot het moment van de brand. Uit eerder genoemd onderzoek blijkt dat niet alleen de verkeerde materialen zijn gebruikt om een verbinding in de groepenkast te maken, maar ook dat de verbinding op verkeerde wijze is aangelegd. Gevolg: de verbinding werd langzaamaan steeds slechter. Een slechte verbinding in een koperen geleider leidt tot warmteontwikkeling. De verbinding werd dan ook steeds warmer en warmer, totdat het PVC- isolatiemateriaal van een installatiedraad vlam vatte. Door stofophoping in de groepenkast en opslag van brandbare goederen in de meterkast, kon een klein brandje zich snel uitbreiden tot een grote brand.

Dure grap

In dit voorbeeld ligt de hoofdoorzaak bij de eigenaar. Hij had er verstandig aan gedaan om een vakman in te schakelen. Die had namelijk de installatie volgens de wettelijke normen en op professionele wijze aangelegd. De eigenaar was zich echter niet bewust van de risico’s. De elektrische installatie had daarnaast altijd prima gefunctioneerd. Helaas werd in dit geval een vriendenprijsje een dure grap: de restauranteigenaar kan waarschijnlijk pas over een half jaar weer verder met zijn bedrijf.’

Dit artikel is geplaatst door

Jordy Otten
Risico Deskundige
Logo Unirobe meeus groep