een brander die bitumen dakdekking verhit

Total loss door brandgevaarlijke werkzaamheden dikwijls voorkombaar

Zoals u elders op deze site kunt lezen, zijn sommige werkzaamheden extreem brandgevaarlijk. Zoals het lassen van staalconstructies of leidingwerk en het branden van bitumen dakbedekking. De kans is groot dat daarbij – en vooral: daarna – brand ontstaat. Brandgevaarlijke werkzaamheden veroorzaken maar liefst 12 procent van alle branden. ‘Preventie is ook hier het sleutelwoord,’ zegt Henk-Jan van Dalen, acceptant bij ABN AMRO Verzekeringen. ‘In praktisch alle gevallen van totaalschade, had de brand eenvoudig voorkomen kunnen worden’.

Hoe voorkom je brand na werkzaamheden?

‘De meeste branden ontstaan als de klus al is geklaard. Als je de juiste preventiemaatregelen neemt – voor, tijdens en na de werkzaamheden – beperk je het risico op brand tot een minimum. Die maatregelen hebben we voor u in een handig overzicht gezet:

infographic die laat zien wat de verschillende fase zijn in het voorkomen van brand bij brand gevaarlijkwerkzaamheden

Vergeet vooral het Formulier Brandgevaarlijke Werkzaamheden niet te laten invullen door de uitvoerder. Daarmee krijgt u voor uzelf en de uitvoerder duidelijk welke risico’s de klus oplevert en welke preventiemaatregelen nodig zijn.

 

Vaker dan je denkt

Het gebeurt vaker dan je denkt dat een fabriekshal in de as wordt gelegd door laswerkzaamheden of een heel winkelcentrum afbrandt door dakdekwerkzaamheden. Het grootste gevaar schuilt in onbeheerde werkzaamheden. Als een dakdekker direct na de klus naar huis gaat of als een lasser even gaat lunchen, juist dan krijgt een smeulend brandje de gelegenheid om binnen de kortste keren uit te groeien tot een verwoestende brand. Vooral wanneer er in het pand brandbaar isolatiemateriaal is verwerkt. De brand die dan ontstaat is vaak zó hevig, dat de brandweer weinig anders kan doen dan gecontroleerd uit laten branden – als iedereen veilig buiten staat vanzelfsprekend.’

Dakwerkzaamheden grootste gevaar


Werkzaamheden op het dak zijn het brandgevaarlijkst. Maar liefst 80 procent van alle dakbranden ontstaan tijdens dakonderhoud. Vooral reparaties aan dakranden en dakdoorvoeren zijn riskant. Want die brengen de vlam van de brander sneller in contact met isolatiemateriaal. En onderschat het brandgevaar van spinnenwebben en stof niet: die vatten ook heel snel vlam.

Je kunt niet te voorzichtig zijn


Allemaal goede redenen om te zorgen dat de reparateur werkt volgens de NEN 6050 en het KOMO procescertificaat BRL 4702 : deze schrijven precies voor hoe je brandveilig op het dak werkt. Bijvoorbeeld: branders die je even niet gebruikt, compleet doven. En ook hier is controle na afloop heel belangrijk. Controleer in het uur na de werkzaamheden regelmatig of er niks smeult of rookt. Dat betekent dus niet dat je pas na een uur moet gaan kijken, want dan kun je al  te laat zijn. En laat ook tijdens de werkzaamheden de werkplek nooit onbeheerd achter.’

Dit artikel is geplaatst door

ABN AMRO Verzekeringen