ATM die wordt opgeblazen door een plofkraak

Plofkraken: wat doe je ertegen?

De golf van plofkraken op geldautomaten in supermarkten is een ware tsunami aan het worden. In 2017 werden er 65 plofkraken (en 1 ramkraak) gepleegd. Vooral ING-automaten in Albert Heijn-filialen zijn een geliefd doelwit. Plofkraken leiden tot grote gebouwschades, zeker als amateurs de plofkraak zetten. Hoe kun je je als supermarktondernemer hiertegen wapenen?

Wat is een plofkraak precies?

Bij een plofkraak brengen criminelen een geldautomaat tot ontploffing om de inhoud te bemachtigen. Dat doen ze door een brandbaar gas in de automaat te laten lopen, alle openingen dicht te kitten en vervolgens het gas tot ontploffing te brengen. Naast gas worden ook andere zware explosieven gebruikt Ondanks een aantal arrestaties lijkt er geen einde in zicht aan de serie plofkraken. Volgens politie en justitie is er een grote groep, van zeker 200 criminelen uit de regio Amsterdam-Utrecht aan het werk.

Lucratieve bezigheid

Uit zeer recente cijfers van de Nationale Politie blijken profkraken behoorlijk lucratief, ondanks het hoge aantal mislukte kraakacties. In veertig procent van de gevallen lukt de kraak en dat levert de dieven dan een leuk bedrag op. Laatst gingen plofkrakers in Eindhoven er met een buit van bijna 200.000 euro vandoor.

Enorme schade

Niet alleen de ontploffing, maar ook de inbraak in de supermarkt leidt vaak tot een enorme ravage. De criminelen rammen met een voertuig de gevel of verbrijzelen handmatig de pui. Dikwijls zijn supermarkten gevestigd in panden, waar ook mensen wonen. Er zijn al diverse plofkrakers omgekomen tijdens hun daad of vlucht. Het is wachten tot onschuldige burgers het slachtoffer worden.

Preventieve maatregelen

Dat brengt ons op de vraag: wat kun je als ondernemer doen om een plofkraak te voorkomen?

  1. De geldautomaat verwijderen. De simpelste oplossing, maar helaas een klantonvriendelijke. Uw klanten kunnen immers niet meer ter plekke cash opnemen én zullen daardoor ook minder in uw winkel uitgeven.

  2. Bouwkundige maatregelen nemen. U kunt ook de buitenkant van het pand versterken, zodat criminelen niet meer – of in ieder geval niet meer zo snel – binnen kunnen komen. Denk aan rampaaltjes voor de ingang of zware rolluiken. Bedenk daarbij wel dat u maar één keer uw beveiligingsbudget kunt uitgeven terwijl ook het dak of de achterkant zwakke plekken kunnen zijn. Bovendien lokt een versterkte buitenkant zwaarder inbraakmaterieel uit, waardoor het gevaar voor omwonenden en de braakschade groter wordt.

  3. Inkt in de geldcassettes. De eigenaars van de geldautomaten (de banken) zeggen dat inkt in de geldcassettes een afdoende maatregel is, omdat daarmee het geld onbruikbaar zou worden. Er gaan echter geruchten, dat de criminelen al weten hoe ze de biljetten kunnen reinigen. Dat er waarheid schuilt in die geruchten, blijkt wel uit het feit dat het aantal plofkraken door deze maatregel niet is afgenomen.

  4. Een mistgenerator plaatsen. Zodra het inbraakalarm afgaat, verspreidt de mistmachine snel een dikke mist waardoor de criminelen niets meer zien, inclusief het doelwit. In het filmpje hieronder ziet u hoe dat werkt:

Criminelen mijden mistbeveiliging

‘Een mistgenerator heeft een sterke preventieve werking,’ vertelt Nadim Masri van Mistbeveiliging BV. ‘Plofkrakers weten dat. Als ze zien dat er een mistgenerator is bij verkenning van de situatie, zullen ze die winkel vermijden.’ Het is dus ook belangrijk om al bij de ingang duidelijk aan te geven dat de winkel is beveiligd met een mistgenerator. ‘Bovendien kunnen supermarktondernemers met een mistgenerator ook direct de tabakscounter beveiligen.’

Afschrikwekkend videomateriaal

Supermarkondernemers kiezen dan ook steeds vaker voor mist als beveiligingsmethode: Masri heeft de laatste tijd al meer dan 15 aanvragen van AH-franchisers ontvangen. Mistbeveiliging BV heeft intussen mistgeneratoren geplaatst in Albert Heijn-vestigingen in Sleeuwijk, Eindhoven en Kampen. Na plaatsing geeft Masri ter plaatse een demo. Daar maakt hij een filmpje van dat Mistbeveiliging BV en de winkelier kunnen verspreiden via hun eigen sociale media. Op die manier worden criminelen al op afstand gewaarschuwd. ‘De tijd zal leren of mistbeveiliging de beste beveiligingsmethode is om de criminelen te stoppen.’

Dit artikel is geplaatst door

Nadim Masri
Manager