Ga direct naar de inhoud

Overspanning door zonnepanelen, hoe kan dat?

Zonnepanelen-op-dak-overspanning.jpg

Naarmate de elektriciteitsbehoefte steeds groter wordt, zien we dat zonnepanelen steeds vaker worden ingezet. Deze inzet zorgt vaak voor vervuiling van de stroomvoorziening en kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de efficiëntie en veiligheid van elektrische installaties en aangesloten apparatuur. Jorlan Peeters van HyTEPS waarschuwt voor overspanning bij zonnepanelen.

Te hoge spanning zonnepanelen komt vaak voor

‘Zonnepanelen kunnen tot een te hoge spanning in het net leiden. Zo beïnvloeden ze de levensduur en betrouwbaarheid van elektrische apparatuur nadelig. Een voorbeeld uit de praktijk: na installatie van een grote hoeveelheid zonnepanelen had een groot reinigingsbedrijf ineens veel vaker te maken met defecte kantoorapparatuur. De oorzaak bleek een te hoge spanning in de elektrische installatie, die regelmatig opliep tot wel 250 volt en hoger.’

Welke problemen kunnen ontstaan bij een te hoge spanning?

Bij op het net aangesloten elektrische apparatuur kunnen de volgende nadelige effecten ontstaan:

  • verminderde levensduur
  • storingen
  • uitval
  • Defecten

Piekspanning voorkomen is dus altijd aan te raden. 

 

Opgewekte energie teruggeven aan elektriciteitsnet

De door zonnepanelen opgewekte energie wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Dat kan alleen als de spanning van de omvormer die aan de zonnepanelen is gekoppeld, hoger is dan de spanning van het net. Wanneer dit terugleveren via omvormers veel gebeurt binnen één net, kan de spanning hierdoor zó hoog worden, dat dit problemen oplevert voor de op het net aangesloten elektrische apparatuur.

 

Check regelmatig de piekspanning van je zonnepanelen

Een te hoog voltage in uw zonnepanelen is niet aan te raden. Volgens de NEN-EN 50160-norm moet de door de netbeheerder geleverde spanning liggen rond de 230 volt. Hierin mag een spanningsvariatie zitten van plus of min 10% - dus tussen 207 volt en 253 volt.  Echter, de meeste elektrische apparatuur functioneert optimaal bij een spanning tussen 215 en 225 volt. Bij deze optimale spanning is de levensduur het langst en de kans op storingen als gevolg van hoge spanning minimaal.

Een hoge spanning heeft vaak een negatieve invloed op de levensduur van de elektrische apparaten. Dit heet de zogenaamde piekspanning. Het vergroot de kans op storingen en defecten. Daarom is het na installatie van zonnepanelen raadzaam om duurmetingen op het spanningsniveau te (laten) verrichten. Blijkt hieruit dat de gemiddelde spanning boven de 230 volt ligt? Of komen er hele hoge spanningspieken voor? Dan doe je er verstandig aan om stappen te ondernemen en piekspanning te voorkomen. Je meet zo meteen het voltage in je zonnepanelen. 

Ook als bijvoorbeeld een bedrijf bij jou in de buurt voor een grootschalige installatie van zonnepanelen kiest, kan dit gevolgen hebben voor jouw spanningsniveau’

Oplossing: zorg voor overspanningsbeveiliging

Bij het bedrijf van de grafiek hierboven hebben we een spanningsregelaar geplaatst. Deze verlaagt de spanning en is tegelijk een overspanningsbeveiliging voor zonnepanelen. Hierdoor kan het bedrijf weer vertrouwen op de functionaliteit en levensduur van de elektrische apparatuur. Bovendien besparen ze hiermee kosten voor onderhoud en vervanging.

Wil je verduurzamen?

De gebouwenverzekering met duurzaamheidsdekking biedt 10% extra investeringsruimte

Geschreven door

Ook interessant