Een rij met zonnepanelen die voor overspanning kunnen zorgen

Pas op: zonnepanelen kunnen tot overspanning leiden

Wat zonnepanelen aan voordelen opleveren voor portemonnee en milieu, is bij iedereen bekend. De installatie van zonnepanelen kan helaas ook voor problemen zorgen. Jorlan Peeters van HyTEPS waarschuwt dat zonnepanelen tot een te hoge spanning in het net kunnen leiden en zo de levensduur en betrouwbaarheid van elektrische apparatuur nadelig kunnen beïnvloeden.

Te hoge spanning

‘Onlangs waren we bij een groot reinigingsbedrijf. Na installatie van een grote hoeveelheid zonnepanelen hadden zij ineens veel vaker te maken met defecte kantoorapparatuur. De oorzaak bleek een te hoge spanning in de elektrische installatie, die regelmatig opliep tot wel 250 volt en hoger.

Te veel terugleveren

De door zonnepanelen opgewekte energie wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Dat kan alleen als de spanning van de omvormer die aan de zonnepanelen is gekoppeld, hoger is dan de spanning van het net. Wanneer dit terugleveren via omvormers veelvuldig gebeurt binnen één net, kan de spanning hierdoor zó hoog worden, dat dit problemen oplevert voor de op het net aangesloten elektrische apparatuur.

Lagere levensduur

Volgens de NEN-EN 50160-norm moet de door de netbeheerder geleverde spanning liggen rond de 230 volt (met een marge van tien procent). Echter, de meeste  elektrische apparatuur functioneert optimaal bij een spanning tussen 215 en 225 volt. Bij deze optimale spanning is de levensduur het langst en de kans op storingen als gevolg van hoge spanning minimaal. Een hoge spanning heeft vaak een negatieve invloed op de levensduur van de elektrische apparaten en vergroot de kans op storingen en defecten.Daarom is het na *installatie van zonnepanelen raadzaam om duurmetingen op het spanningsniveau te (laten) verrichten. Als hieruit blijkt dat de gemiddelde spanning boven de 230 volt ligt of als er hele hoge spanningspieken voorkomen, doet u er verstandig aan om stappen te ondernemen.

Grafiek met energie efficiënt spanningsgebied

‘Ook als bijvoorbeeld een bedrijf bij u in de buurt kiest voor grootschalige installatie van zonnepanelen, kan dit gevolgen hebben voor uw spanningsniveau’

Spanningsregelaar

Bij dit bedrijf hebben we een spanningsregelaar geplaatst. Deze verlaagt de spanning waardoor het bedrijf weer kan vertrouwen op de functionaliteit en levensduur van de elektrische apparatuur. Bovendien besparen ze hiermee kosten voor onderhoud en vervanging. Daarnaast levert deze oplossing ook een verdere besparing aan elektrische energie (kWh) op, mét de bijbehorende reductie van CO2-uitstoot.’

Dit artikel is geplaatst door

Jorlan Peeters van managing director van Hyteps
Jorlan Peeters
Managing Director
Logo van Hyteps