Correcte manier van installatie van een zonnepaneel zodat er geen brandgevraar ontstaat

Ondeugdelijke installatie zonnepanelen: brandgevaar!

De afgelopen vijf jaar hebben heel veel particulieren en ondernemers zonnepanelen op hun dak laten leggen. Helaas is het een vrije markt, waarop iedereen zich zonnepanelen-installateur kan noemen. Karlo Rosing van Keuring Service Nederland waarschuwt voor ondeugdelijke installatie van zonnepanelen en bijbehorende omvormers (de PV-installatie). Die kan niet alleen tot een lager rendement leiden, maar in het ergste geval zelfs tot brand.

Onafhankelijke keuring

‘De laatste jaren verrichten we regelmatig PV-inspecties als er een geschil is tussen afnemer en installateur. De afnemer is ontevreden over de installatie, maar de installateur wijst alle verantwoordelijkheid van de hand. In het ergste geval worden wij door de rechtsbijstandsverzekeraar ingeschakeld om een onafhankelijk oordeel te vellen over de kwaliteit van de installatie.

Verkeerd gemonteerd

Helaas komen we daarbij heel veel ellende tegen. Laatst waren we bij een particulier in de Randstad. Deze meneer had een half jaar daarvoor 30 panelen laten installeren, waarbij veel fouten zijn gemaakt. Zo had deze klant binnen lekkageschade, omdat niet de juiste montagebeugels waren gebruikt voor op de platte dakpannen. De installateur had voor de installatie een paar mannen ingehuurd bij het uitzendbureau. Zij hebben niet de juiste bevestigingsmaterialen toegepast waardoor de dakpannen scheurden. Het gevolg: lekkage.

Bekabeling door ventilatiebuis

De installateur is nog een keer terug geweest en heeft kit over de scheuren in de dakpannen gespoten, maar daarmee was het probleem niet opgelost. De installateur vond dat hij genoeg gedaan had en trok zijn handen ervan af. Tijdens de keuring bleek dat dat nog niet eens de grootste installatiefout was. Wij zagen dat de bekabeling door een ventilatiebuis was getrokken. De monteurs dachten slim te zijn en zich werk te besparen. Ze maakten niet – zoals eigenlijk zou moeten – een aparte dak-doorvoering, met bij voorkeur een brandwerende afdichting, maar boorden binnen en op het dak gaten in de afvoerbuis van het luchtzuiveringssysteem.

Slordige bekabeling

Nu is het ventilatiesysteem heel belangrijk voor deze meneer. Hij heeft een ernstige stofallergie, waardoor de lucht constant gezuiverd moet worden. Doordat de kabels door de afvoerbuis lopen, kan deze niet meer jaarlijks worden schoongemaakt met een roterende borstel. Bovendien kunnen de scherpe randen van de gaten de kabel beschadigen. Als daardoor de kabel beschadigt waar gelijkstroom door loopt (van de zonnepanelen tot de omvormer) kan een vlamboog ontstaan, die tot brand kan leiden. Daarnaast vonden we nog meer slordigheden: de bekabeling lag los op het dak en was niet afgeschermd en ondersteund. Ook bleek de kabel van de meterkast naar de omvormer niet correct te zijn beveiligd.

Regelmatig onderhoud

Als u al zonnepanelen heeft liggen is mijn advies dan ook: laat de omvormer(s) jaarlijks onderhouden door een erkend onderhoudsbedrijf. Door de ventilatie en de filters regelmatig schoon te maken, voorkomt u dat de omvormer te heet wordt en een brandrisico wordt. Laat ook de panelen zelf jaarlijks schoonmaken. Als bijvoorbeeld vogelpoep lang blijft zitten, kan dat inbranden en zo op den duur een zogenoemde hotspot veroorzaken, waar de temperatuur te hoog oploopt. Dat kan het paneel beschadigen, wat weer tot rendementsverlies en brandrisico kan leiden.

Welke risico’s loopt u nog meer als ondernemer?

Doe dan de online risicoscan. Met deze tool krijgt u inzicht in uw zakelijk risico's, preventiemiddelen en verzekeringen. Ga direct aan de slag en ontvang kosteloos uw persoonlijke rapport in uw mailbox.

Start de online risicoscan

En nu?

Ik ben bang dat we de komende jaren pas echt de gevolgen van ondeugdelijke installaties gaan merken. Gelukkig is er nu een officiële NEN-norm voor installatie: de NEN 1010:2015. Hopelijk leidt die tot een hogere installatiekwaliteit.’

Dit artikel is geplaatst door

Karlo Rosing directeur KSN
Karlo Rosing
Directeur
Logo van Keuring Service Nederland