Nieuwe investeringsregeling aangekondigd op Prinsjesdag

Zoals alles in 2020 gaat ook Prinsjesdag anders dan we gewend zijn. Maar één ding is precies hetzelfde gebleven: de regering heeft de plannen voor het komende jaar gepresenteerd. Daar horen ook de plannen voor de heffing van belastingen bij. Dit jaar is één van de plannen een nieuwe investeringsregeling.

Wat is een investeringsregeling?

Het doel van een investeringsregeling is om het voor ondernemers aantrekkelijk te maken om te investeren in bedrijfsmiddelen. Zo bestaat er de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) die u bij een investering van meer dan
€ 2.400 ex btw een extra aftrekpost bezorgt. Dit maakt de winst lager, waardoor u minder belasting gaat betalen. Mogelijk bent u deze regeling al een keer tegengekomen toen u bijvoorbeeld een laptop kocht.

Daarnaast kent u misschien de investeringsregelingen waarmee de overheid wil sturen. Zo bestaan er investeringsregelingen voor milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen (zoals de MIA en Vamil). Met deze regelingen stimuleert de overheid ondernemers om zich op een bepaalde manier te gedragen. Bijvoorbeeld om een elektrische auto te kopen en de benzineauto bij de dealer te laten staan. Deze regelingen kunnen zowel IB-ondernemers (eenmanszaken en vof’s) als bv’s gebruiken.

Wat is er dan nieuw?

Er komt in 2021 een nieuwe investeringsregeling bij. Deze regeling is gericht op ondernemers met personeel. Zij krijgen een korting wanneer zij een investering doen die kan worden verrekend in de loonheffingen. Dit gaat de Baangerelateerde Investeringskorting, of BIK heten.

Het gaat in deze regeling om grotere uitgaven die u voor uw werknemer doet om uw bedrijf draaiende te houden, zoals de aanschaf van een computer. Op dat soort investeringen krijgt u een belastingkorting. Het lijkt erop dat dit een tijdelijke maatregel wordt. Dus wilt u een nieuwe iMac voor uw werknemer gaan kopen in 2021 (die uiteraard voor werk gebruikt wordt)? Dan is de BIK een welkome regeling. Dit plan moet nog verder worden uitgewerkt, dus we wachten met smart op de details.

Dit artikel is geplaatst door

Nico Koppel van Koppeladvies
Nico Koppel
Eigenaar
Logo van Koppel fiscaal financieel administratief advies