Klimaatverandering dor en vruchtbaar landschap

Klimaatverandering: hoe kun je blijven ondernemen in de agrarische sector?

Het klimaat verandert en daarmee het weer. Eind februari is het al terrasweer, maar de minder leuke kanten worden ook steeds merkbaarder, zeker in de agrarische sector. Helga van Leur was 20 jaar weervrouw voor RTL en geeft nu lezingen over weer, klimaat en veranderingen. Dat deed ze ook tijdens een seminar over duurzaamheid voor 120 relaties van ABN AMRO; allemaal vrouwen uit de agrarische sector. De kern van haar betoog: kijk wat jijzelf kunt veranderen om te kunnen blijven ondernemen én om deze aarde leefbaar te houden voor onze kinderen.

Verandering noodzakelijk

Voor agrarische ondernemers heeft de klimaatverandering en het daaruit voortvloeiende extreme weer ingrijpende gevolgen. Helga heeft zich voor deze lezing goed verdiept in de problematiek waar deze sector mee te maken krijgt: verzilting van de grond, een lager waterpeil en mislukte oogsten. Ze laat zien hoe snel de temperatuur stijgt en hoe urgent een gedragsverandering noodzakelijk is. Zeker binnen de agrarische sector. De droge zomer van 2018 kostte de melkveehouderij bijvoorbeeld al vele miljoenen schade. ‘De natuur past zich wel aan, maar wij hebben de natuur nodig, dus daarom moeten we nu zelf actie ondernemen.’

Steeds hardere wind en regen

Helga doet verslag van haar ontmoeting met Florence vorig jaar september: een orkaan die op zijn hoogtepunt windsnelheden van 220 km/per uur haalde. Eenmaal aan land was zijn kracht (gelukkig) flink afgenomen, maar de overstromingen door overvloedige regenval hebben 43 mensen het leven gekost. Orkanen ontstaan boven warm water van minstens 27°C. Nu het zeewater ook op noordelijke breedtes steeds warmer wordt, kunnen orkanen steeds noordelijker ontstaan en een noordelijkere koers kiezen. En doordat er met meer warmte en meer vocht ook meer energie in de weersystemen omgaat, merken we ook in ons land dat weerextremen heftiger worden. Denk aan windstoten, wateroverlast en heftige onweerbuien. Gelukkig maken moderne meteorologische meetapparatuur en communicatiemiddelen het mogelijk om tijdig maatregelen te nemen om schade aan uw bedrijf te voorkomen. Daar kunt u meer over lezen in het artikel Hoe beperkt u stormschade?

Vernietigende hagel

Een ander voorbeeld van het extremere weer, is de hagelbui die in juni 2016 miljoenen euro’s schade in Noord-Brabant veroorzaakte. Helga laat foto’s zien van hagelstenen met een diameter van 10 centimeter. De extreem grote hagel was ontstaan tijdens een zogenoemde ‘supercel’: een uitzonderlijk zware onweersbui, die helaas ook vaker kunnen voorkomen. Zeker in de fruitteelt en glastuinbouw, kan hagel een heel bedrijf lamleggen. In het artikel Hoe voorkomt u schade door hagel, leest u bruikbare tips om dat te voorkomen. Meer informatie over hoe u schade door extreem weer kunt voorkomen, vindt u bij de sectorinformatie voor de glastuinbouw.

We willen niet veranderen

Helaas verandert ons brein niet zo snel als de wereld om ons heen,’ vertelt Helga. ‘Mensen zijn nu eenmaal zo ‘geprogrammeerd’ dat ze moeilijk verder kunnen denken dan de korte termijn en hun eigen directe leefomgeving.’ Na afloop van de presentatie vertelt ze: ‘Wat ik deze vrouwen duidelijk wil maken, is dat je nieuwsgierig moet blijven; open moet blijven staan voor mogelijkheden. Denk niet: zolang ze in China zo doorgaan, hoef ik niets te veranderen. Zoek naar nieuwe mogelijkheden hoe je in een snel veranderende wereld bij kunt blijven. Begin klein met wat je zelf heel leuk vindt, want als je je eigen hart volgt, is de kans van slagen veel groter. Zoek vervolgens samenwerkingen; met een bundeling van krachten kun je ook heel veel bereiken.’

Dit artikel is geplaatst door

ABN AMRO Verzekeringen