Ga direct naar de inhoud

Is jouw sprinklerinstallatie aangetast door roest?

Onderhoud sprinklerinstallatie.jpg

Een sprinklerinstallatie is een effectief blusmiddel. Maar dan moet de installatie wel naar behoren kunnen werken. Risicodeskundige Bob Kellerman trof in de praktijk een geniepig risico aan: inwendig verroeste sprinklerleidingen. In dit blog beschrijft hij de oorzaak, de mogelijke gevolgen en hoe je verroesting kunt voorkomen.

Bezuinigen op installatie

‘Laatst was ik bij een familiebedrijf dat chemische stoffen verwerkt. Twintig jaar geleden vond de vorige eigenaar dat de aanleg van een sprinklerinstallatie niet te veel mocht kosten. Hij huurde een cv-installatiebedrijf in voor de klus. Daarmee ontstond al één groot installatiegebrek: cv-installateurs leggen namelijk keurig rechte leidingen aan, terwijl die van een sprinklerinstallatie juist schuin moeten aflopen, zodat er geen water in kan blijven staan. ‘Afschot’, heet dat met een vakterm.


Onderhoud sprinklerinstallatie en endoscopisch onderzoek

Tegenwoordig laat de nieuwe eigenaar de sprinklerinstallatie iedere maand testen en netjes ieder jaar onderhouden. Onlangs kreeg hij het advies om de installatie ook eens inwendig te laten controleren. Dat is met een endoscoop gedaan. Wat het inspectiebedrijf aantrof, was reden om de sprinklerleidingen direct voor een groot gedeelte te laten vervangen. De leidingen waren van binnen ‘dichtgegroeid’ met roest.


Niet doorgespoeld na activering

Hoe dat kwam? Een jaar of tien geleden bleek het nut van de installatie. Omdat het een chemisch bedrijf is, sproeien de sprinklers geen water, maar schuim. Brandbare vloeistoffen kun je immers niet met water blussen. Na de blusschuimactie hadden de leidingen doorgespoeld moeten worden. Zeker omdat er geen afschot is. Dat is echter niet gebeurd, waardoor de achtergebleven schuimemulsie de leidingen is gaan aantasten.


Wat zijn de risico’s van verroeste leidingen?

De risico’s voor een goede werking van de sprinklerinstallatie met dichtgeroeste leidingen zijn groot:

  1. de doorstroomsnelheid wordt lager door een dunnere diameter;
  2. de sprinklerkoppen kunnen verstopt raken;
  3. de leidingen kunnen scheuren als de wanden te dun worden.

Met andere woorden: de kans is groot dat de installatie op een kritiek moment – namelijk wanneer de boel in de brand staat – dienst weigert. Een belangrijk punt van aandacht dus voor eigenaars van sprinklerinstallaties én voor verzekeraars. Laat sowieso je installatie aanleggen door een erkend bedrijf. Is je sprinklerinstallatie al eens geactiveerd? Laat dan de leidingen doorspoelen. En met eens in de vijf jaar een endoscopische inspectie, kun je een stuk geruster slapen.’

Geschreven door

Ook interessant