Inbraakgolf metaalbedrijven

De laatste tijd zijn professionele inbrekers actief; vooral in de grensgebieden van Nederland. Ze plegen goed georganiseerde inbraken bij metaalbedrijven en machinefabrieken. Daar stelen ze kostbaar gehard metaalbewerkingsgereedschap, soms met een waarde van enkele tonnen. Risicodeskundige Klaas Osinga vertelt waar u op moet letten om dit grote inbraakrisico te verminderen.

Doelwitten aan de grens

‘Sinds vorig jaar zien wij en andere verzekeraars een toename van inbraken bij metaalbewerkingsbedrijven. De gedupeerde bedrijven liggen allemaal op afgelegen bedrijfsterreinen, vooral vlakbij de grens en vaak vlakbij een uitvalsweg. Zo kunnen de dieven de spullen snel het land uitkrijgen. Ze nemen precisiegereedschap mee, met name voor draai- en freeswerk. Waarschijnlijk verkopen ze dat in Oost-Europa, waar de metaalbewerking in opkomst is.

Lees meer:

Brand

Goed geïnformeerde bende

Gezien de werkwijze, moeten het wel professionele inbrekers zijn. Ze slaan altijd ’s nachts hun slag en nemen de tijd. Ze laten geen sporen achter zoals voet- of vingerafdrukken en hebben vooraf hun huiswerk goed gedaan. Daardoor weten ze precies waar ze moeten zijn. Ook weten ze exact waar de zwakke plekken in de beveiliging zitten: waar ze een gat kunnen maken in de gevel bijvoorbeeld. Ze vermijden de bewakingscamera’s, dus ook die weten ze te hangen.

Laat niet iedereen binnen

Het is overduidelijk dat de dieven vooraf de situatie en de beveiliging hebben bestudeerd. Let er daarom goed op dat u weet wie er binnen is. Het kan zijn dat de dieven een onderhoudsbedrijf gebruiken als dekmantel. Of misschien zijn het seizoenarbeiders die zich laten inhuren om ongestoord rond te kunnen kijken. Zorg er daarom altijd voor dat u personeel screent voordat u ze aanneemt. Laat bezoekers zich melden en bij voorkeur een register tekenen, zodat u altijd weet wie er binnen is (geweest). En vooral: blijf alert op insluipers. Nog te vaak kan ik zomaar een bedrijf binnenwandelen, zonder dat iemand aan me vraagt wat ik kom doen.

Continuïteit bedrijf in gevaar

Ik merk ook dat weinig van dit soort bedrijven goed beveiligd zijn. ‘Dat overkomt mij niet,’ zeggen klanten dan. Of: ‘Daar ben ik toch voor verzekerd?’ Maar met een goede verzekering voorkomt u niet dat het werk een paar dagen stilligt. Of langer, als het om specialistische apparatuur gaat. Als u een leverafspraak hebt, kan dat heel vervelende gevolgen hebben voor uw orderportefeuille en voor de relatie met uw klanten. Preventieve maatregelen zijn daarom absoluut noodzakelijk.

Beveiliging buitenkant

Mijn advies luidt: begin met de buitenkant. Zorg voor een goede gevelbeveiliging, bijvoorbeeld trildetectie. Dat is een onzichtbaar beveiligingssysteem, dat de meldkamer alarmeert wanneer iemand een gat in de gevel probeert te maken. Of plaats een intelligent camerasysteem dat personen al buiten signaleert én het verschil weet tussen een mens en een dier. Als dat systeem is verbonden met een meldkamer, weet je zeker dat de politie ook echt snel komt als er een onbevoegd persoon op het terrein is. Daarmee verhoog je de kans aanzienlijk om een bende op heterdaad te betrappen.

Lees meer:

Brand

Beveiliging binnen

Naast buitenbeveiliging is binnenbeveiliging belangrijk. Je kunt binnen inbraakmelders ophangen met een maskeerbeveiliging. Die geven een seintje als iemand ze probeert te saboteren, bijvoorbeeld door de melders (overdag al) af te plakken. Verder kun je alle dure gereedschap in een extra beveiligde ruimte opslaan. Een mistgenerator ontneemt de inbrekers het zicht op de buit. Deze maatregelen zorgen ervoor dat de dieven niet alle tijd van de wereld hebben om je bedrijf leeg te roven.’

Heeft u een metaalbewerkingsbedrijf met veel kostbaar gereedschap? Uw verzekeringsadviseur geeft u graag preventieadvies voor uw specifieke situatie.
Lees ook: Voldoet u aan de Wet arbeid vreemdelingen?

Dit artikel is geplaatst door

Klaas Osinga
Risicodeskundige