Ga direct naar de inhoud

Hoog verzuim? Met deze 3 tips houd je een vinger aan de pols

Hoog ziekteverzuim.jpg

In het derde kwartaal van 2022 was het ziekteverzuim in Nederland 5 procent. Vooral verzuim door psychische klachten neemt toe. Een belangrijke boosdoener blijkt een ontbrekend ziekteverzuimbeleid, vooral in het MKB. Irma Neuzerling, adviseur inkomen bij ABN AMRO Verzekeringen, legt in dit blog uit hoe dat zit. Ook geeft ze drie tips waarmee je verzuim in je bedrijf kunt beperken.

Ziekteverzuimbeleid is wettelijk verplicht

Veel ondernemers met personeel weten niet dat ze wettelijk verplicht zijn om een ziekteverzuimbeleid te hebben. Een ziekteverzuimbeleid is een belangrijk onderdeel van het arbobeleid. Iedere ondernemer met één of meer werknemers moet in zijn arbobeleid vastleggen welke maatregelen hij neemt om verzuim te voorkomen én zo kort mogelijk te houden. Naast een doordachte aanpak van ziekteverzuim, moet je bijvoorbeeld een ingevulde risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) hebben. Op deze webpagina van de Rijksoverheid: waar moet mijn werkgever voor zorgen volgens de arbowet? kun je lezen welke onderdelen verplicht zijn voor je arbo- en verzuimbeleid.

 

Verplicht arbocontract

Wat ik en mijn collega-adviseurs vooral merken, is dat ondernemers in het mkb geen arbocontract hebben. Weinig mensen weten dat je zelfs met één personeelslid al verplicht bent om een contract met een arbodienst af te sluiten. Daarmee lopen ze het risico dat de Inspectie SZW onaangekondigd langskomt en een forse boete oplegt. Een arbocontract is overigens niet alleen een wettelijk verplicht onderdeel van je ziekteverzuimbeleid, ook verzekeraars eisen een arbocontract als voorwaarde voor een verzuimverzekering. Bovendien kan een arbodienst je helpen je ziekteverzuimbeleid op te stellen.

 

Gezonde werknemers, lagere kosten

Het belangrijkste argument vóór een goed ziekteverzuimbeleid is natuurlijk dat je werknemers gezond en met plezier aan het werk blijven. Daarnaast is er nog een goede reden om snel aan de slag te gaan met je ziekteverzuimbeleid. In de praktijk blijkt dat een helder ziekteverzuimbeleid zorgt voor een minder hoog ziekteverzuim en dus een daling van je verzuimkosten. Vooral als je het beleid niet alleen helder opstelt, maar het ook duidelijk uitlegt aan je werknemers. Zo weten zij goed waar ze aan toe zijn.

Hoog ziekteverzuim? Hieronder geef ik een aantal tips die je in je bedrijf kunt doorvoeren.

1. Maak passende protocollen

Zorg dat de afspraken in je ziekteverzuimbeleid passen bij de aard, omvang en bedrijfscultuur van je bedrijf. Beschrijf op een heldere en goed te begrijpen manier wat de verplichtingen en rechten zijn van iedereen in je bedrijf en deel dit met je werknemers. Zo zorg je ervoor dat iedereen achter de afspraken staat.

2. Maak kort verzuim bespreekbaar

Niet alleen weten werknemers vaak niet welke stappen ze moeten nemen als ze ziek zijn, ook beseffen ze vaak niet de gevolgen voor het bedrijf. Dat ze door zich (te makkelijk) ziek te melden de werkdruk van hun collega’s onnodig verhogen bijvoorbeeld. Je zult merken dat als je hierover in gesprek gaat met je werknemers, zij zich minder snel ziek melden.

3. Sluit een goede ziekteverzuimverzekering af

Een verzuimverzekering biedt meer dan alleen een financiële vergoeding voor je loondoorbetalingsverplichting bij ziekte. Veel verzekeraars bieden de verzuimverzekering inclusief arbodienstverlening aan door een gecertificeerde arbodienst. Je bent daarmee gegarandeerd van goede ondersteuning én je voldoet gelijk aan de verplichting om met een arbodienst samen te werken.

Andere tips, die ik je mee kan geven zijn: 

  1. Blijf in contact met je werknemer: geef 1-op-1 aandacht en zorg ervoor dat je werknemer dingen doet waar hij of zij energie van krijgt.
  2. Herken de signalen van psychisch verzuim; gebruik bijvoorbeeld een PMO (Preventief Medisch Onderzoek) om inzicht te krijgen in de mentale en fysieke gezondheid van je werknemers.
  3. Wees extra alert wanneer er veel binnen jouw bedrijf of organisatie verandert; de kans op verzuim is dan extra hoog. 
  4. Schakel op tijd hulp in en en zet in op duurzame inzetbaarheid

 

Ontzorging van het MKB

En wist je dat er nu speciaal voor het mkb een verzuim-ontzorgverzekering is? Deze verzekering biedt je een nóg uitgebreidere dienstverlening door een arbodienst en een casemanager. Je krijgt een vergoeding voor aanpassingen, behandelingen en onderzoeken die de bedrijfsarts adviseert. Bovendien is de verzekering ‘Poortwachterproof’. Kortom: werkgevers worden écht ontzorgd. Ik en mijn collega’s vertellen je hier graag meer over.

Geschreven door

Ook interessant

Arbeidsongevallen

  • arbo
  • werkomgeving