Help, ik ga een klusbedrijf starten!

Bent u van plan een klusbedrijf te gaan beginnen? Ook als zzp’er moet u dan met van alles rekening houden: wat als u arbeidsongeschikt raakt? Wat als een klant meer eist dan waar u voor betaald krijgt? En hoe moet u verder als uw bestelbusje – met al uw gereedschap en materialen – wordt gestolen? Geen paniek, Bert Draaijer, senior schadebehandelaar bij ABN AMRO Verzekeringen zet de risico’s voor u op een rijtje en geeft advies over hoe die te beperken.

Er ontstaat schade door uw toedoen

‘In de klussenbranche is aansprakelijkheid een breed begrip en ook meteen een groot risico. De kans dat iemand gewond raakt of dat er iets stukgaat tijdens uw werkzaamheden is best groot. Een vallende dakpan treft bijvoorbeeld iemand op straat of u raakt tijdens het boren een waterleiding. Anders gezegd, u kunt aansprakelijk worden gesteld voor:

  • letselschade: u veroorzaakt tijdens uw werkzaamheden een verwonding;
  • zaakschade: iets raakt beschadigd door uw toedoen, zoals deze schilder

U beperkt het risico op letselschade door preventieve maatregelen te nemen. Die vindt u op de sectorpagina Bouw. Een ongeluk tijdens het werk kunt u echter nooit helemaal uitsluiten. Dat geldt nog meer voor schade aan andermans spullen. Daarom is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor iedere zzp’er in de klussenbranche onmisbaar.

Spullen van de klant gaan stuk

Stel: u installeert de badkamer voor de hoofdaannemer. Helaas valt de luxe douchecabine tijdens de installatie. Of u even een nieuwe wilt kopen. Kosten: € 1200. Dit soort schade is lastig te voorkomen, want natuurlijk gaat u voorzichtig om met andermans spullen, maar alles gaat een keer stuk. Volgens de wet van Murphy natuurlijk nét terwijl u ermee bezig bent. Schade aan spullen van een ander die u moet installeren of verwerken heet in verzekeringsjargon ‘zaken onder opzicht’.

Het ZZP Pakket van ABN AMRO dekt ook schade aan zaken die u in bewerking of behandeling heeft.

Bereken hier uw premie

Uw eigen spullen gaan verloren of worden gestolen

Als klussende zzp’er bent u sterk afhankelijk van uw gereedschap en materialen. Met een inventarisverzekering bent u verzekerd voor verlies aan uw eigen spullen door bijvoorbeeld brand of diefstal. Als uw spullen stukgaan tijdens het werk is dat uw ondernemersrisico. Maar wat als u uw laptop meeneemt naar het werk en die wordt daar gestolen? Het ZZP Schadepakket dekt niet alleen verlies van uw eigen gereedschap en inventaris, maar ook van bedrijfselektronica, zoals uw laptop, smartphone en tablet.

Uw bestelbusje met al uw gereedschap wordt gestolen

Bestelbusjes met gereedschap zijn een geliefd doelwit van criminelen. Dat blijkt wel uit dit artikel in het AD: Gereedschapsdieven teisteren heel Nederland. Een standaard autoverzekering dekt echter wel het busje als dat wordt opengebroken of gestolen, maar niet de inhoud. Als u kiest voor het ZZP Schadepakket is de inhoud van uw busje tot € 10.000,- verzekerd. U moet om begrijpelijke redenen dan wel uw busje uitrusten met een Kiwa-SCM gecertificeerd alarm. Het is sowieso verstandig om te zorgen dat er voor de dieven niets te halen valt. Hoe u dat doet, leest u in het artikel 7 tips om een autokraak te voorkomen.

U wordt arbeidsongeschiktheid

In deze sector zit een ongeluk in een groot hoekje. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) is in deze tak van sport daarom duur; zeker voor een startende ondernemer. Toch is het verstandig iets te regelen, zodat u en uw eventuele partner en kinderen verzekerd blijven van een inkomen als u niet meer in staat bent om te werken. Sommige verzekeringspakketten voor zzp’ers bieden al een basisdekking bij invaliditeit of overlijden.

U krijgt ruzie met uw klant of onderaannemer

‘Afspraak is afspraak’. Als iedereen dat motto zou naleven, zouden er veel minder conflicten zijn. In de praktijk werkt het helaas anders. Een klant eist dat u ook nog ‘even’ de keuken stuukt, terwijl dat niet in uw offerte staat of een ingehuurde schilder vraagt meer geld dan is afgesproken. Vervelende kwesties, waar u zo goed mogelijk wilt uitkomen. Als dat niet lukt, bent u niet alleen een hoop geld, maar ook nog een klant of een goede inhuurkracht kwijt. Met een rechtsbijstandverzekering krijg u professionele hulp bij een juridisch conflict. Ook deze verzekering zit al in het ZZP Schadepakket.

Ik kan me voorstellen dat u als beginnende klusser vragen heeft over risico’s van bepaalde klussen. Aarzel niet die aan ons te stellen. Wij beantwoorden die graag. En als wij het niet weten, zoeken we voor u een expert die het wel weet.’

Met het ZZP Schadepakket heeft u de meeste van hierboven genoemde risico’s in een keer verzekerd.  Bereken nu meteen uw premie

 

Dit artikel is geplaatst door

Bert Draaijer senior acceptant bij ABN AMRO Verzekeringen
Bert Draaijer
Senior schadebehandelaar