Gasgestookte sauna wordt bijna houtgestookte sauna

Het aantal saunabranden is de laatste jaren schrikbarend hoog. Dat komt doordat sauna’s dikwijls niet op de juiste manier worden onderhouden. Zo kwam schade-expert Klaas Osinga laatst bij een sportcentrum waar de betimmering rondom een gasgestookte sauna op het punt stond te ontbranden.

Brandgevaarlijke situaties

‘Als je tegenwoordig als wellnesscentrum of sportschool wilt meetellen, moet je een sauna hebben. De sauna’s schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond, terwijl de kennis van de eigenaars op een ander vlak ligt. Goed saunabeheer is letterlijk een andere tak van sport. Dat leidt in de praktijk tot zeer brandgevaarlijke situaties.

‘In dit geval was het hout al kromgetrokken, verkleurd en zelfs een beetje verkoold’

Gasgestookte sauna

Zoals bij een sportcentrum in het oosten van het land waar ik laatst een inspectiebezoek bracht. Daar is naast de sportschool een saunagebouwtje neergezet, dat met gas wordt verwarmd. Brandend gas loopt door een (deels) spiraalvormige buis en verhit zo de stenen daarboven. Op zich een prima manier van verwarmen, mits de verwarming is afgetimmerd met brandwerende beplating en/of met voldoende afstand tussen hout en verwarming.

Groot brandrisico

Gelukkig was de sauna niet in gebruik en konden we binnen kijken. De betimmering was niet brandwerend en er was nauwelijks afstand tussen wand en saunakachel. Bij controle bleek mijn vermoeden juist: de houten schotten waren al ‘pyrofoor’ geworden. Dat betekent dat de kans dat het hout gaat branden, vele malen hoger ligt dan je zou willen. In dit geval was het hout al kromgetrokken, verkleurd en zelfs een beetje verkoold. Ik achtte de kans dat er hier binnen een jaar brand zou ontstaan heel reëel. En omdat het gebouwtje vlak naast de sportschool zelf lag, zou die ook in vlammen kunnen opgaan.

‘Lichtend’ voorbeeld

Gelukkig nam de eigenaar mijn waarschuwing heel serieus. Maar dan nog is het de vraag of hij snel genoeg maatregelen neemt, want in de praktijk blijft het vaak bij goede voornemens. Het weekend erop las ik het bericht van een brand met exact die oorzaak. Dat heb ik via de tussenpersoon naar de eigenaar gestuurd. Tot mijn opluchting meldde de tussenpersoon me snel daarna dat de sportschooleigenaar doeltreffende actie had ondernomen.’

Dit artikel is geplaatst door

Klaas Osinga
Risicodeskundige