Voedselresten in een emmer op een houtenvloer

Duurzamer ondernemen? Voorkom voedselverspilling!

Wereldwijd gaat een derde van al het voedsel verloren; het verdwijnt voornamelijk in de vuilnisbak. Dat is genoeg om vier keer het ondervoede deel van de wereldbevolking te voeden. Bovendien leidt voedselverspilling tot veel onnodige CO2-uitstoot. Nadia Menkveld, sectoreconoom bij ABN AMRO Bank, geeft tips waarmee we samen voedselverlies kunnen bestrijden. Ook ondernemers kunnen hun steentje bijdragen.

Creatieve manieren om voedselverspilling te voorkomen

‘Duurzamer leven hoeft niet altijd pijn te doen. Met creativiteit en technologische oplossingen kom je al een heel eind. Thuis en op kantoor kun je met heel simpele ingrepen een groot verschil maken. Zo hebben we bij ons op kantoor uitgesproken dat het tijdens een vergadering niet onbeleefd is om dat laatste broodje te nemen; daarvóór werd dat steevast weggegooid. Ook vragen we vooraf hoeveel broodjes de vergaderaars willen, zodat we niet te veel bestellen.

Bewuster omgaan met voedsel

In Nederland ligt 52 procent van de voedselverspilling bij de consument. Als je kijkt naar welke soorten voedsel het meeste worden weggegooid, scoren rijst, brood en groenten & fruit het hoogst. Vaak komt dat doordat we ongericht inkopen, voor de zekerheid te veel klaarmaken of niet meer weten dat we het in huis hebben. Dat kun je voorkomen door niet meer te kopen dan je nodig hebt en elke week te inventariseren wat er thuis of op kantoor in de koelkast ligt. Koop ook af en toe eens iets wat op, of bijna over de houdbaarheidsdatum is; dat is dezelfde dag nog prima te eten.’

Wetgeving staat in de weg

Het zal je misschien verbazen, maar wet- en regelgeving dragen bij aan voedselverspilling. Er zijn bijvoorbeeld allerlei Europese handelsnormen die bepalen dat alleen groenten en fruit met een bepaald uiterlijk verkocht mogen worden in de supermarkt. Zo moeten bepaalde soorten appels minimaal voor de helft roodgekleurd zijn en komkommers mogen niet te krom zijn. Gelukkig zien we steeds meer initiatieven zoals Kromkommer (bekend van de Buitenbeentjes bij Albert Heijn) die ervoor zorgen dat ook afwijkende oogst bij de consument terechtkomt.

Technologische innovaties

Intussen vinden slimme techneuten allerlei manieren uit om voedselverspilling tegen te gaan. Zoals de Evaptainer: een koelbox om bananen in op te slaan die op zonne-energie en zeewater werkt. Of, dichter bij huis te gebruiken, apps zoals Too good to go: via de app kun je overgebleven voedsel aanbieden of ophalen. En omdat we onze eigen neus niet meer vertrouwen bij de aanschaf van voedsel, is er onlangs een digitale neus ontwikkeld, die kan ‘ruiken’ of voedsel bedorven is.’

Samenwerken in oplossingen

Daarnaast ontstaan er allerlei samenwerkingsvormen die zich ten doel stellen geproduceerd voedsel te behouden voor consumptie. Zo is er de coalitie Samen tegen voedselverspilling, waarbij grote bedrijven zoals McDonalds, Unilever, Albert Heijn en ook ABN AMRO zijn aangesloten. Deze bedrijven bundelen hun krachten, netwerk en kennis om innovatieve oplossingen te ontwikkelen. Maar ook helpen ze consumenten om minder voedsel te verspillen en dringen bij de overheid aan de wetgeving aan te passen. Voorlopig scheelt het al enorm als alle lezers van dit blog vanaf nu bewuster omgaan met voedsel. Alle kleine beetjes helpen!’

Vond je dit een interessant artikel? Op Insights, de website met economische sectorinformatie van ABN AMRO Bank, publiceert Nadia regelmatig artikelen over duurzaamheid, zoals: Nieuwe technologie voor een betere agrifoodketen.

Dit artikel is geplaatst door

Nadia Menkveld sector econoom bouw en agri van ABN AMRO Bank
Nadia Menkveld
Sector econoom Food en Agrarisch
logo schild van ABN AMRO Bank