De waarheid over sprinklerinstallaties

Als je Amerikaanse films mag geloven, staat Nederland vol molens en tulpen en loopt iedereen op klompen. Een ander misleidend filmcliché is dat over sprinklerinstallaties: die gaan al af als je een sigaret opsteekt. John van Lierop, sprinkler-expert van de Nederlandse Organisatie voor Brandveiligheid (NOVB), komt dat misverstand in de praktijk bijna wekelijks tegen.

Onrealistisch beeld

‘Veel ondernemers die ons advies vragen over een sprinklerinstallatie, blijken daar een totaal onrealistisch beeld van te hebben. En dat is ook niet zo gek, want films en reclamespotjes voeden dat beeld. Daarin zie je iemand een aansteker of sigaret bij een sprinklerkop houden en hopla: iedereen en alles is in no-time doorweekt.

Alleen bij brand

De realiteit is heel anders: een sprinklerkop gaat pas sproeien als die echt heet wordt, en dat is als er daadwerkelijk brand is. Bovendien is de hoeveelheid water die de installatie gebruikt om te blussen helemaal niet zo groot: veel minder zelfs dan de brandweer zou gebruiken. De sprinkler levert het water namelijk precies af op de plaats waar dat nodig is.

Goede investering

Daarnaast denken veel mensen dat een sprinklerinstallatie voor hen een financiële brug te ver is. Ook dat klopt vaak niet. Het is natuurlijk een hele investering, maar daar staat tegenover dat ondernemers op andere brandpreventieve voorzieningen kunnen besparen. Met een sprinklerinstallatie zijn er bijvoorbeeld minder brandwerende scheidingen nodig. En ook is het makkelijker om – vaak tegen betere voorwaarden! – een brandverzekering af te sluiten. En misschien nog wel het belangrijkst: met een sprinklerinstallatie voorkomen ondernemers dat hun onderneming komt stil te liggen en dat is toch heel wat waard.’

Dit artikel is geplaatst door

John van Lierop
Sprinkler expert