De risico’s van criminaliteit voor uw bedrijf

Hoewel het aantal inbraken en overvallen al jaren achtereen daalt, is er genoeg andere criminaliteit die onnodige bedrijfsrisico’s met zich meebrengt. Dat zegt Niki Riemsdijk, adviseur voor de regeling Veiligheid Kleine Bedrijven (VKB) van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV)*. Waar zitten die risico’s?

Vals geld en insluipingen

‘Zo zagen we afgelopen jaar de hoeveelheid vals geld in omloop toenemen. Iets om rekening mee te houden bij de invoering van de nieuwe 20-euro-biljetten komende november: biljetten moeten dan dus altijd op echtheid worden gecontroleerd. En in deze vakantietijd hoor ik ondernemers vaker klagen over inbraken. In de meeste gevallen zijn dat feitelijk insluipingen, omdat de achterdeur even werd opengezet om door te luchten. Gebeurtenissen die makkelijk te voorkomen zijn. Doe je dat niet, dan kosten ze je gewoonweg onnodig geld en drukken op je omzet en winst.

Is uw organissatie op orde?

Het leuke aan mijn werk is dat ik met een scan die risico’s boven water breng. Vervolgens kan ik vaak eenvoudige oplossingen bieden. Laatst nog was ik bij een restauranthouder die maar niet kon verklaren hoe het kwam dat er flessen uit zijn drankkelder verdwenen. Tijdens de rondgang in zijn zaak viel het me op dat een bewegingsmelder van zijn alarminstallatie onopvallend met een stukje papier was afgeplakt. En zo bleek dat de diefstal uiteindelijk terug te voeren was naar het eigen personeel. Heel pijnlijk natuurlijk. Ons preventieadvies is in dit soort gevallen om vooral ook de organisatie goed op orde te hebben en te houden: wie heeft toegang of zelfs sleutels? Stel hier per personeelslid aparte contracten voor op en laat ook je alarminstallatie periodiek testen. Zo voorkom je op een eenvoudige manier onnodig leed en geldverlies.

Deuren goed op slot?

Er hoeft vaak maar weinig te gebeuren om de veiligheid stevig te verbeteren. Met dit warme weer staat vaak ook de achterdeur open: even lekker doortochten. Alleen, niemand die op die achterdeur toezicht heeft of houdt. En ja, gelegenheid maakt nog steeds de dief. Gebruik een SKG-gecertificeerde kierstandhouder: zo kun je zowel koele(re) lucht laten doorstromen, als je zaak veilig houden. Een voorbeeld van een praktische oplossing die je makkelijk en vaak zonder diepte-investeringen kunt toepassen. Belangrijk is dan wel dat je de maatregel goed doorvoert of monteert. Anders heeft het nog geen zin. Zo zag ik laatst bij een kapper goed hang- en sluitwerk hangen, alleen was het verkeerd gemonteerd. Een inbreker had zo zijn slag kunnen slaan. Doodzonde natuurlijk – van je investering, tijd én moeite.

Ga er even voor zitten

Uiteindelijk komt het vaak neer op gezond verstand. Kijk kritisch naar je eigen beveiliging. Er zijn altijd verbeteringen mogelijk zonder dat er meteen grote investeringen gedaan hoeven worden. Bedenk bijvoorbeeld bij een overval dat niet alleen geld een rol speelt, maar dat een dergelijke traumatische gebeurtenis invloed kan hebben op je inzetbaarheid (of dat van je personeel). Ook dat zijn risico’s die je makkelijk kunt afdekken door er een keer goed voor te gaan zitten. Vaak kun je ze met eenvoudige organisatorische maatregelen oplossen. Anders ben je zelf de dief… van je eigen portemonnee.’

*Het CCV is een onafhankelijke en door de overheid gesubsidieerde stichting.

 

Dit artikel is geplaatst door

CCV