Koeien in de stal die hun hoofd door het hek steken

Crimineel slaat vaker toe op het platteland

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid* (CCV) kondigde eind maart de eerste pilot voor het Keurmerk Veilig Buitengebied in Bronkhorst aan. Inmiddels hebben Moergestel, Ede en Dronten ook interesse in de aanpak en binnenkort gaat het CCV ook daar aan de slag. Paul van der Weiden, adviseur Veilig Ondernemen bij het CCV, dook het afgelopen jaar in het fenomeen van criminaliteit in het buitengebied. Wat hij tegenkwam is niet mals.

Risico voortbestaan boerenbedrijf

Diefstal van het erf of uit schuren is een flink probleem in de buitengebieden. Dan gaat het om diefstal van boormachines, kettingzagen, bosmaaiers tot aan tractor- en dieseldiefstal. Het is ook niet zo vreemd dat het veel voorkomt, want maar weinig agrariërs hebben een passende beveiliging. Ongenode gasten kunnen onaangekondigd en ongezien het erf oplopen en zelfs de stallen, schuren of woonhuizen betreden. Beveiliging in de vorm van goed hang- en sluitwerk en eventueel camera’s is vaak geen overbodige luxe gezien de waarde van spullen. Een tractor kost tenslotte al snel tienduizenden euro’s. Bij diefstal verlies je daarmee niet alleen een waardevol goed, maar erger nog: het bedreigt dikwijls het voortbestaan van uw bedrijf.

Loodsverhuur, lucratief of niet?

Een vetpot is het niet bij agrariërs. Ook voor hen is financieel rondkomen vaak een uitdaging. Daarom verhuren steeds meer boeren hun schuren, loodsen of ander onroerend goed. Deze liggen meestal op afgelegen plekken die zich uitstekend lenen voor ongewenste activiteiten, zoals hennepteelt. Wilt u geen onnodig slachtoffer worden, zorg er dan voor dat u goede afspraken maakt en verhuurcontracten afsluit. Zet er desnoods een makelaar tussen. Dat kan u een hoop ellende (en uiteindelijk ook geld!) besparen. Wil iemand een flink bedrag vooruitbetalen, wees dan extra alert en voorzichtig. Weinig mensen kunnen zomaar een aantal honderdjes op tafel leggen. Heeft u uw loods verhuurd en mag u er niet meer in? Dan weet u dat het niet deugt. Neem altijd contact op met de politie – het liefst met de wijkagent – en overleg wat er moet gebeuren.

Informatiepositie politie

Over contacten met de politie gesproken… In ‘binnengebieden’ waar we als CCV heel actief zijn met het Keurmerk Veilig Ondernemen, is de informatiepositie van de politie goed. In de buitengebieden lijkt dat anders te liggen. Daarover komen relatief weinig meldingen bij de politie binnen. Terwijl ik echt genoeg hoor over wat er allemaal gebeurt; meer dan officieel bekend is. De uitdrukking ‘onbekend maakt onbemind’ is in dit geval helaas een waarheid als een koe. Het lijkt er dus op dat de politie hier haar eigen informatiepositie goed kan verbeteren. In de pilots kunnen we gezamenlijk kijken wat daarvoor nodig is en wat werkt. Wellicht kunnen we onze kennis uit de binnengebieden hierbij gebruiken. Zoals informatie verstrekken over: wie de wijkagent is, wanneer bellen met 112 en wanneer met 0900-8844, wanneer en hoe aangifte doen, enzovoort. Niets houdt u trouwens in de tussentijd tegen om zelf kennis te maken met uw eigen wijkagent. Ik kijk ernaar uit om in alle pilots samen met de verschillende partners flinke stappen voorwaarts te zetten voor een betere veiligheid. Veiligheid maken we tenslotte samen!’

Meer weten?

Neem contact op met paul.vanderweiden@hetccv.nl.

*Het CCV is een onafhankelijke en door de overheid gesubsidieerde stichting.

Brandexperts van ABN AMRO Verzekeringen constateren dat inbrekers de vervelende gewoonte hebben om hun sporen uit te wissen door brand te stichten. Na een stalbrand (bovenop de inbraakschade) hangt het voorbestaan van uw bedrijf helemaal aan een zijden draadje. In het artikel Is uw stal brandveilig? kunt u lezen wat u zelf kunt doen om stalbrand te voorkomen.

Dit artikel is geplaatst door

CCV