Stopwatch laat 60 sec zien waarin je je website kunt controleren op cybercrime

Check in 1 minuut of uw website veilig is

Hoe weet u of uw website veilig is? Dat kunt u nu zelf checken. Op hoofdlijnen weliswaar, maar die zeggen al veel. Dat kan met de makkelijke en onafhankelijke tool die de overheid samen met een aantal internetpartijen heeft ontwikkeld. Cyber-expert Chris Montijn van Perfect Day helpt bij de ontcijfering van de uitkomst. Zo kunt u in no-time ontdekken hoe veilig uw website is.

Hoe werkt het?

Ga naar www.internet.nl. Vul de URL van uw website in bij ‘Test je website’ en klik op ‘start test’.

Wat betekent de score?

Ziet u de tool lekker spannend pruttelen? Dat hoort erbij. Na ongeveer een halve minuut krijgt u een overall score in procenten. De tool beoordeelt uw website op 4 thema’s. Onder de score ziet u daarvan de beknopt conclusie. De overall score geeft een aardig beeld van hoe uw website ervoor staat qua veiligheid. Is de score laag? Schrikt u zich dan niet meteen een hoedje, maar lees eerst goed wat er staat bij de beschrijving van de thema’s. Toegegeven, het is een beetje nerdtaal, maar ik help u bij de ontcijfering.

Bereikbaarheid via IPv6

IPv6 staat voor ‘Internet Protocol versie 6’. Dit is de meest recente versie van de basis waarop computers met elkaar communiceren via het internet. Deze laatste versie is onder meer beter beveiligd dan zijn voorganger. Scoort uw website niet goed op IPv6? Dat is (nog) geen enorm drama: uw website is zeker niet de enige! De overgang naar IPv6 is nog volop in gang. Uw hostingpartij is de aangewezen partij om dit te ondersteunen. Vraag ze gerust hoever ze hiermee zijn.

Ondertekening website: DNSSEC

Dit onderdeel van de test checkt of uw domein is beveiligd met een geldige handtekening. Is dat niet het geval? Dan kunnen criminelen uw domeinnaam omleiden naar een andere website om daar uw (potentiële) klanten op te lichten. Ook voor deze beveiligingsmaatregel moet u bij uw hostingpartij zijn. Vraag ze of ze dit voor u kunnen regelen.

Beveiligde verbinding: HTTPS

Heel belangrijk en een quick win als u hier slecht scoort. Vraagt u gegevens van klanten op uw website? Moeten ze op uw website naam, adres- of zelfs betalingsgegevens invullen? Dan moeten uw klanten erop kunnen rekenen dat ze dit met een gerust hart kunnen doen. HTTPS (HyperText Transfer Protocol Secure) zorgt voor een veilige verbinding bij het uitwisselen van gegevens. Belangrijk dus dat dit op orde is, al is het maar voor de inschrijving op uw nieuwsbrief. Uw websitebouwer kan dit vrij eenvoudig en snel voor u in orde maken.

Ingestelde beveiligingsopties

Dit onderdeel van de test kijkt in hoeverre de bezoekers van uw website beschermd zijn tegen aanvallen van cybercriminelen. De tool kijkt welke risico’s ze lopen tijdens een bezoek aan uw website. Als u hier leest dat ‘een of meer aanbevolen applicatie-beveiligingsopties niet is ingesteld’ kunt u het beste even uw websitebouwer raadplegen.

Ik hoop dat ik u een eindje in de goede richting heb geholpen. Komt u er niet uit? Dan beantwoord ik met alle liefde uw vragen. chris@perfectday.works

Dit artikel is geplaatst door

Chris Montijn Cyber expert bij Perfect Day
Chris Montijn
Cyber Expert