Check de beveiliging van uw bedrijfspand

Niet alleen de materiële schade, maar ook de de emotionele gevolgen van een inbraak zijn niet te onderschatten. Het is daarom verstandig risico’s op inbraak zoveel mogelijk te beperken. Jeroen Overing, adviseur Veiligheid Kleine Bedrijven (VKB) van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) geeft 6 praktische tips om de beveiliging van uw bedrijfspand te verbeteren.

Geef de inbrekers geen kans

Wist u dat ruim 80 procent van alle inbraken wordt gepleegd door gelegenheidsdieven? Alleen al dat ze de kans krijgen om binnen te komen, zegt iets over de mate van beveiliging van bedrijfspanden. Met deze 6 tips, die niet per se duur of ingewikkeld hoeven te zijn, kunt u die aanzienlijk verbeteren.

Tip1: Controleer nieuwe medewerkers

De meest laagdrempelige maatregelen zijn organisatorische maatregelen: hoe u zaken heeft georganiseerd en welke afspraken u met uw personeel heeft. Deze kosten vaak geen geld. Een referentiecheck voordat u iemand in dienst neemt, kost bijvoorbeeld niets. Vul dit aan met een zoekopdracht op bijvoorbeeld Google en Facebook en vraag om een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag); dan weet u wie u in dienst neemt.

Tip 2: Houd overzichtelijk wie binnenkomt en waarom

Denk verder aan afspraken over wie welke sleutels heeft en wie toegang heeft tot welke delen van uw zaak. Sluit met elke medewerker een sleutelcontract af. Met huisregels voor klanten en een huishoudelijk reglement voor leveranciers en medewerkers, weet iedereen waar hij aan toe is en waar hij anderen op kan aanspreken. Laat leveranciers en klanten weten dat ze gezien zijn door ze bij binnenkomst te begroeten.

Tip 3: Beveilig belangrijke bedrijfsdocumenten

Een ander belangrijk punt, zeker met de komst van de Meldplicht Datalekken, is de beveiliging van belangrijke bedrijfsdocumenten; hoe heeft u dat geregeld? Wat gaat er verloren als uw computer wordt gestolen? Het loont om bij deze (en meer) organisatorische punten stil te staan.

Tip 4: Zorg voor degelijk en goed gemonteerd hang- en sluitwerk

Een belangrijke bouwkundige maatregel is degelijk hang- en sluitwerk. Dit zorgt voor minimaal drie minuten vertraging. Voor een inbreker is de pakkans dan te groot. Hij zal uitkijken naar een beter bereikbaar pand. De(r)gelijke sloten herkent u aan het SKG-logo met 2 of 3 sterren. Denk ook aan de beveiliging van uw ramen en eventueel aanwezige roldeuren. Dit zijn inbraakgevoelige punten die uw aandacht verdienen.

Tip 5: Plaats een hek of beveiliging

Is het mogelijk een hek rond uw gebouw te plaatsen, dan is dit een welkome drempelverhogende maatregel tegen inbraak. Wilt u zeker weten dat u de juiste beveiligingsmaatregelen treft en deze op de goede manier worden aangebracht? Schakel dan een erkend bedrijf in. Zowel bedrijven gecertificeerd volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) als BORG-bedrijven kunnen u hierbij helpen. U vindt er een in de buurt op www.preventiecertificaat.nl.

Tip 6: Neem elektronische maatregelen

In aanvulling op de organisatorische en bouwkundige maatregelen zijn soms ook elektronische maatregelen nodig. De ene zaak heeft een elektronische alarminstallatie nodig, de ander een toegangscontrolesysteem of een beveiligingscamera. Elke situatie is anders en heeft andere beveiliging nodig. Een BORG-gecertificeerd bedrijf is de juiste partner om u hierbij  te helpen.

Wat zijn uw veiligheidsrisico’s?

Wilt u een volledig beeld van uw specifieke veiligheidsrisico’s? Vraag dan de gratis VKB-scan aan van het CCV. Als onafhankelijke, door de overheid gesubsidieerde stichting zonder productenaanbod voor u het juiste adres voor een objectief en ongebonden advies.

Dit artikel is geplaatst door

CCV