Ga direct naar de inhoud

Het nut van een asbestbeheersplan

Asbestvezels.jpg

De Asbestcalamiteitendienst rukt uit bij branden of verbouwingen waar asbest vrijkomt. Dit gebeurt vrijwel dagelijks. Na een melding wordt de omgeving hermetisch afgesloten en gereinigd. Pas wanneer elke vezel is verwijderd mag er weer gewerkt worden. ‘Dat kan een flinke klap zijn voor uw inkomen, maar ook voor dat van uw buren!’ waarschuwt Marc Kortekaas, manager Calamiteitendienst van Kiwa Compliance.

Wat zijn de gevolgen van asbestverontreiniging?

‘Wanneer u bij een brand of verbouwing niet weet of er asbest in het bedrijf aanwezig is, loopt u het risico op asbestverontreiniging. Dat brengt allerlei ellende met zich mee. Niet alleen omdat u bij een asbestbesmetting tijdelijk niet kunt werken, maar vooral omdat de gezondheid van uzelf, uw medewerkers en uw klanten gevaar loopt. Omdat u nergens meer bij kunt, kunt u uw werkzaamheden ook niet ergens anders voortzetten. Bovendien bent u aansprakelijk voor de schade aan buurtbedrijven. Zonder een flinke buffer komt u als mkb’er zo’n klap niet te boven.

 

Asbestvezels in dakplaten

Dit voorjaar trof een uitslaande brand een autobedrijf in Gelderland. In het dak bleken asbesthoudende platen verwerkt te zijn. Door de hoge temperaturen spatten de dakplaten uit elkaar, waarbij asbestvezels de lucht in werden geschoten. De rook droeg de vezels mee, die vervolgens tot ver in de omgeving neervielen. Slecht nieuws voor het bedrijf én voor de bedrijven daaromheen.


Besmet gebied bepalen

De brandweer en Stichting Salvage belden direct de Asbestcalamiteitendienst, die snel ter plaatse was. Samen bepaalden we eerst de grenzen van het onderzoeksgebied. Daarbij hielden we rekening met de wind: hoe hard waait het en welke kant op? Doorgaans vinden we tot een meter of honderd rond de brand asbestdeeltjes. Maar bij een stevige wind kan dat wel een kilometer zijn. Het besmette gebied is in zo’n geval meestal geen cirkel, maar een ‘taartpunt’ op de kaart.

 

Het gebied afzetten en reinigen

Bij een visuele inspectie zag de DIA (Deskundig Inventariseerder Asbest) een duidelijke waas van rookneerslag met asbestdeeltjes liggen. Vervolgens heeft hij kleefmonsters genomen, die door het mobiel laboratorium zijn onderzocht. Dat bevestigde zijn vermoeden van een grote asbestverontreiniging. De Asbestcalamiteitendienst zette het besmette gebied direct af. Zodra wij ons inventarisatierapport af hadden, begonnen zij met reinigen. Dat deden ze met een grote stofzuiger, waarbij ook planten en bomen werden meegenomen. De schoonmaak heeft uiteindelijk ruim twee weken geduurd.


Ook schade bij omliggende bedrijven

Het getroffen bedrijf stond op een industriegebied met veel andere autobedrijven. Het weekend na de brand was het Pinksteren en de bedrijven hadden allerlei activiteiten gepland voor het publiek. Die moesten ze annuleren, want voorlopig mochten er geen mensen op het terrein komen. Bovendien moest een asbestverwijderingsbedrijf zo’n 400 auto’s reinigen.


Voorkom ellende met een asbestbeheersplan

De moraal van dit verhaal: is uw bedrijfsgebouw voor 1994 gebouwd? Laat u dan niet onaangenaam verrassen en maak een asbestbeheersplan. Daarmee brengt u de situatie van uw bedrijf in beeld. U weet dan precies waar welke soort asbest is verwerkt en hoe groot het gezondheidsrisico is voor de mensen in en rond uw bedrijf.’

Geschreven door

Meer voor

Ook interessant