Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina. Sla het menu over en ga direct naar zoeken.
man in wit pak loopt door bosjes op zoek naar asbest

Brand in bedrijf met asbestdak: ook buurtbedrijven de dupe

Bij een brand of verbouwing waarbij asbest is vrijgekomen, rukt de asbestcalamiteitendienst uit. Dat is bijna dagelijks het geval. Zodra duidelijk is dat er asbest is vrijgekomen, sluit de dienst de omgeving hermetisch af. Pas als elk asbestvezeltje is verwijderd mag er weer gewerkt worden.  ‘Dat kan een flinke klap zijn voor uw inkomen, maar ook voor dat van uw buren!’ waarschuwt Marc Kortekaas, manager Calamiteitendienst van Kiwa Compliance.

Wat zijn de gevolgen van een asbestverontreiniging?

‘Als je bij een brand of verbouwing niet weet of er asbest in je bedrijf aanwezig is, loop je het risico op een asbestverontreiniging. Dat brengt allerlei ellende met zich mee. Niet alleen omdat je bij een asbestbesmetting tijdelijk niet kunt werken, maar vooral omdat de gezondheid van jezelf, je medewerkers en je klanten gevaar loopt. En omdat je nergens meer bij kunt, kun je je werkzaamheden ook niet elders voortzetten. Bovendien ben je aansprakelijk voor de schade aan buurtbedrijven. Zonder een flinke buffer, kom je als mkb’er zo’n klap niet te boven.

Ontploffende dakplaten met asbest

Dit voorjaar trof een uitslaande brand een autobedrijf in Gelderland. In het dak bleken asbesthoudende platen verwerkt. Dat was slecht nieuws voor het bedrijf én voor de bedrijven daaromheen. Tijdens een brand vinden namelijk kleine ontploffinkjes in dat soort dakplaten plaats, waarbij asbestvezels de lucht in worden geschoten. De rook draagt vervolgens de vezels mee, die tot ver in de omgeving neerdalen.

Besmet gebied bepalen

De brandweer en Stichting Solvage belden direct de Asbestcalamiteitendienst, die snel ter plaatse was. In zo’n geval bepalen we eerst de grenzen van het onderzoeksgebied. Daarbij kijken we samen met de brandweer hoe hard de wind is en welke kant die opwaait. Als er geen wind is, vinden we doorgaans een meter of honderd rond de brand asbestdeeltjes. Bij een stevige wind, kan dat wel een kilometer zijn. Het besmette gebied is vanwege de wind meestal geen cirkel, maar een ‘taartpunt’ op de kaart.

Langdurige operatie

Bij een visuele inspectie zag de DIA (Deskundig Inventariseerder Asbest) een duidelijke waas van rookneerslag  met asbestdeeltjes liggen. Vervolgens heeft hij kleefmonsters genomen, die door het mobiel laboratorium zijn onderzocht. Die bevestigde zijn vermoeden van een grote abestverontreiniging. De Asbestcalamiteitendienst heeft het besmette gebied direct afgezet. Zodra wij onze inventarisatierapport af hadden, begon de asbestreinigingsdienst met schoonmaken. Dat doen ze met een grote stofzuiger, waarbij ze ook planten en bomen meenemen. De schoonmaak heeft uiteindelijk ruim 2 weken geduurd.

Veel schade voor omliggende bedrijven

Dat maakte dit geval een kostbare verontreiniging. Het getroffen bedrijf staat op een industriegebied met veel andere autobedrijven. Het weekend na de brand was pinksterweekend en vooral op tweede pinksterdag hadden die bedrijven allerlei activiteiten gepland voor het publiek. Die moesten ze annuleren, want voorlopig mochten er geen mensen op het terrein komen, met uitzondering van de asbestspecialisten. Bovendien moesten er 400 auto’s gereinigd worden door een asbestreinigingsbedrijf.

Voorkom ellende met een asbestbeheersplan

De moraal van dit verhaal: is jouw bedrijfsgebouw voor 1994 gebouwd? Laat je dan niet onaangenaam verrassen en maak een asbestbeheersplan. Daarmee breng je de asbestsituatie in jouw bedrijf in beeld. je weet dan precies waar welke soort asbest is verwerkt en hoe groot het gezondheidsrisico is voor de mensen in en rond je bedrijf.’

Dit artikel is geplaatst door

Marc Kortekaas Manager Calamiteitendienst
Marc Kortekaas
Manager Calamiteitendienst
Logo van KIWA