Chrome 6 in scheikundige samenstelling

Alles wat u altijd hebt willen weten over chroom-6

Chroom-6 is het nieuwe asbest. Dat werken met chroom-6 ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, weten we nog niet zo lang. Pas nadat in 2014 enkele honderden werknemers van Defensie zich meldden met gezondheidsklachten, werd de link gelegd met chroom-6. Verf met chroom-6 is inmiddels grotendeels verboden, maar bewerking van die verflagen kan nog wel gevaarlijk zijn. Kiwa Compliance heeft een whitepaper gemaakt, waarin ze alle mogelijke vragen over werken met chroom-6 beantwoordt. 

Gevaar van chroom-6 blijft bestaan
Chroom-6 is, net als asbest, gevaarlijk voor de gezondheid. Vanaf 21 september 2017 is het zonder speciale vergunning verboden chroomhoudende verf te gebruiken. Ik verwacht over niet al te lange tijd een totaalverbod. Maar dan nog blijft de komende decennia bewerking van chroom-6-houdende verflagen gevaarlijk voor de gezondheid. De overheid heeft chroom-6 wel al op de lijst van kankerverwekkende stoffen geplaatst. Het voordeel is dat werkgevers daardoor nu verplicht zijn om na te denken over dit risico. Met deze whitepaper wil Kiwa Compliance werkgevers daarbij helpen.

Verplicht onderzoek naar chroom-6
Iedere werkgever in de maritieme sector, (ver)bouwsector, metaalbewerking, rederijen en industrie is door de kankerverwekkend-verklaring van de overheid verplicht om via de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) te onderzoeken of hun werknemers met chroom-6 in aanraking kunnen komen tijdens hun werk. Zo ja, moet hij kunnen aantonen dat zijn werknemers voldoende beschermd zijn tijdens die werkzaamheden: dat ze de nodige beschermings- en veiligheidsmaatregelen nemen. Doe je dat niet, dan loop je als werkgever een groot risico dat je medewerkers ziek worden en jou daar bovendien aansprakelijk voor stellen.

Hoe stel je de aanwezigheid van chroom-6 vast?
Maar hoe wéét je dat je werknemers met chroom-6 in contact komen? Chroom-6 staat niet vermeld op het verfblik en ook aan een verflaag hangt geen kaartje met ingrediënten. De aanwezigheid van chroom is bovendien lastig vast te stellen. In grotere bedrijven kunnen arbeidshygiënisten dat onderzoeken, maar ook zij hebben een gespecialiseerd en geaccrediteerd bedrijf nodig om chroom-6 definitief vast te stellen. Kiwa Compliance is een van die bedrijven: we doen om onze onafhankelijkheid als onderzoeksbureau te garanderen geen chroom-6-saneringen, maar we kunnen wel helpen vaststellen of er chroom-6 aanwezig is in de werksituatie.

Specialistische kennis delen
Kiwa Compliance kan niet alleen onderzoeken of coatings chroom-6 bevatten, we kunnen ook helpen met advies en een beheersplan voor chroom-6. Verder kunnen wij na een chroom-6-sanering de eindcontrole doen. Als wij vaststellen dat de sanering goed is uitgevoerd, geven we groen licht om het gebied vrij te geven voor gebruik. Buiten dat delen we graag onze specialistische kennis: dat doen we met white papers, zoals deze, en cursussen over bescherming tegen chroom-6’

Download hier het white paper

Klik op de gele balk

***

Dit artikel is geplaatst door

Marc Kortekaas Manager Calamiteitendienst
Marc Kortekaas
Manager Calamiteitendienst
Logo van KIWA