Autodief probeert een auto te kraken

7 tips om een autokraak te voorkomen

U kunt uw (bedrijfs)auto steeds beter beveiligen. Helaas worden tegelijkertijd autodieven steeds handiger. De nieuwste trend is ‘relay attack’: de autodieven verlengen met een apparaatje het signaal van uw keyless entry en stelen zo uw auto, op klaarlichte dag. Henk Schutte, wagenparkspecialist van ABN AMRO Verzekeringen, geeft een aantal nuttige anti-autokraaktips.

Wat is keyless entry?

‘Keyless entry is de term voor het sleutelloos openen en starten van auto’s. Het wordt bij de koop als extra optie aangeboden en vindt gretig aftrek. Je hoeft je sleutel niet meer uit je zak te halen om de auto te openen en je start de auto met een startknop. Maar criminelen kunnen het signaal van de sleutel eenvoudig verlengen met een signaalversterker. Zelfs als je het zendertje voor jouw gevoel veilig in een tas, of achter een deur of raam ligt, kunnen ze snel en geruisloos je auto stelen. Hoe makkelijk dat gaat, zie je in dit filmpje, waarin een bekende tv-presentator slachtoffer wordt van autodiefstal:

Eenvoudig te hacken

Ook uit onderzoek van de Duitse autobond ADAC blijkt hoe eenvoudig het is om auto’s met keyless entry te hacken. De onderzoekers hebben 24 auto’s van 19 merken geprobeerd te openen en te starten en dat is ze in alle gevallen gelukt. Ze gebruikten daarvoor een, vrij eenvoudig zelf te bouwen, signaalversterker. Het is nu aan de autofabrikanten om te zorgen dat het signaal niet gehackt kan worden, bijvoorbeeld door het signaal te versleutelen. Zolang ze dat niet doen, adviseer ik drie dingen:

Tip 1: Kies bij de aankoop van een nieuwe (lease)auto voor een auto met een fysieke sleutel.

Tip 2: Als u al gebruikmaakt van keyless entry kunt u een extra startonderbreker laten inbouwen.

Tip 3: Voorkom dat het signaal onderschept kan worden: laat de sleutel niet op een zichtbare plek liggen en berg de sleutel onopvallend op. Dat geldt vanzelfsprekend ook voor sleutels waarmee u de auto op afstand kunt openen. In het nare geval van een inbraak bij u thuis, kan een rondslingerende sleutel u ook nog eens uw auto kosten: de dief hoeft alleen maar op straat op het knopje te drukken en ziet waar uw auto geparkeerd staat.

Hoe voorkomt u auto-inbraak?

Een nog groter risico, is dat van diefstal van kostbare spullen uit uw auto. Een autoraampje is immers zo ingetikt. Uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuig-Criminaliteit (STAVC) blijkt dat bestelbusjes steeds vaker doelwit zijn van auto-inbraken. Voor de eerste drie maanden van 2016 zien we al een stijging van 8% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De criminelen hebben het vooral op de dure gereedschappen in het busje voorzien. U kunt diefstal van kostbare spullen uit uw auto of busje eenvoudig voorkomen:

Tip 4: Neem kostbare spullen mee of – als dat niet mogelijk is – berg ze uit het zicht op. Dat geldt zeker als u parkeert in onveilige buurten, zoals toeristische binnensteden of juist rustige industriegebieden.

Tip 5: Zet bluetooth uit wanneer u een telefoon of tablet in de auto laat liggen; het bluetoothsignaal is namelijk eenvoudig te onderscheppen en verraadt dan dát er iets te halen valt.

Tip 6: Kies voor een beveiliging met een Kiwa SCM-keurmerk: daarmee weet u ook zeker dat eventuele inbraakschade gedekt is door uw verzekering.

Tip 7: Laat het handschoenkastje openstaan. Vooral ’s nachts is het belangrijk dat de dieven zien dat er niets te halen valt.

Bedenk tot slot dat een goede verzekering weliswaar de financiële schade dekt, maar niet voorkomt dat gevoelige data lekt of dat u zaken met een emotionele waarde nooit meer terugziet.’

Meer informatie over een goede autobeveiliging leest u in het artikel Certificering van uw alarmsysteem.

Dit artikel is geplaatst door

ABN AMRO Verzekeringen