Dame met krulhaar die 7 reden heeft om niet arbeidsongeschikt te worden

7 redenen om géén aov te nemen

Heeft u al een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov)? Volgens de statistieken is die kans klein: slechts 20 procent van alle zzp’ers en 32 procent van de ondernemers met personeel heeft zich verzekerd tegen het risico dat ze niet meer kunnen werken. Misschien herkent u zich in een van de 7 meest gehoorde redenen in dit blog om géén aov te nemen. 

1. Het is het me te duur.

Veel mensen denken dat een aov (te) duur is. Voor oudere mensen met een risicovol beroep kan een aov inderdaad een vrij kostbare verzekering zijn. Maar zeker voor jonge mensen, is zo’n verzekering  – afhankelijk van hun beroep – vaak best betaalbaar. En wat veel mensen over het hoofd zien, is wat je ervoor terugkrijgt aan uitkeringen als je arbeidsongeschikt bent. Anders gezegd: de bedragen die u misloopt zonder aov, kunnen enorm oplopen. Zeker als u op jongere leeftijd arbeidsongeschikt wordt.

Rekenvoorbeeld

 Verzekerd kapitaal als je op 30jr arbeidsongeschikt raakt

 

De hoogte van de premie is bovendien grotendeels afhankelijk van uw keuzes: een eigenrisicotermijn van 90 dagen maakt de aov goedkoper dan wanneer u ervoor kiest de verzekering al na 30 dagen uit te laten betalen. Dus hoe langer de periode is die u zelf kunt overbruggen, hoe lager de premie. Ook kunt u zelf bepalen hoe hoog het uitkeringsbedrag wordt: 60.000 euro per jaar verzekeren is duurder dan 40.000 euro per jaar. Het is in geen geval een overbodige luxe als u bedenkt dat iedereen op elk moment arbeidsongeschikt kan raken. Bedenk daarbij dat de premie volledig aftrekbaar is, waardoor deze netto een stuk lager uitvalt.

2. Ik neem wel een aov als ik wat meer verdien.

‘Eerst die grote opdracht binnenhalen, dan neem ik een aov.’ Begrijpelijk dat u er zo over denkt: als startende ondernemer kan een aov een flinke kostenpost zijn. Maar als er morgen iets gebeurt waardoor u arbeidsongeschikt raakt, is het te laat: u kunt zich dan niet meer verzekeren. Dat kan alleen wanneer u nog arbeidsgeschikt (lees: gezond) bent. Uitstellen is daarom niet slim. Gelukkig komen er steeds meer flexibele arbeidsongeschikheidsverzekeringen op de markt. Die bieden starters die nog niet veel verdienen de mogelijkheid om keuzes te maken die hun aov betaalbaar maakt. U kunt als starter bijvoorbeeld kiezen voor een korte uitkeringsperiode. Zodra u meer gaat verdienen, kunt u dat omzetten in een uitkeringsperiode tot aan uw pensioen.

3. Ik heb genoeg spaargeld.

Een spaarvarkentje lijkt al snel vet genoeg om u door magere jaren te helpen. Maar ook hier kan een simpele rekensom aantonen dat u sneller door die buffer heen bent dan u denkt. Zeker als u kostwinner bent.

Rekenvoorbeeld
Uw oom heeft u € 50.000,- nagelaten! Een mooi bedrag dat een prettige buffer vormt bij uitval. Maar ga maar eens na hoe lang u het daarmee uitzingt. Uw vaste maandlasten bedragen € 1.750,- (hypotheek/huur = 750 + 200 gas en licht + 500 boodschappen + 300 verzekeringen).
NB: dat is exclusief kleding, sportabonnementen, vakanties en uitjes. Dus laten we zeggen dat u minimaal € 2.500,- per maand nodig heeft om enigszins comfortabel te leven en dat nog zónder gezin. In dat geval is na 20 maanden uw spaarpotje al leeg: na ruim 1,5 jaar dus.

 

Infographic over genoeg geld bij AOV

4. Ik word toch niet arbeidsongeschikt.

Een veel gehoorde reden is: mij overkomt niets waardoor ik niet meer kan werken. Toch loopt iedereen op elk moment van de dag het risico om arbeidsongeschikt te raken, ook als u momenteel kerngezond bent.

Als u toch ziek wordt en u heeft geen aov, dan is er vanuit de overheid nauwelijks een financieel vangnet. Alleen als u géén partner met een inkomen heeft, géén eigen huis, géén auto en wel een lege spaarpot, komt u in aanmerking voor een uitkering vanuit de Participatiewet (voorheen Wet werk en bijstand). In 2019 bedraagt die voor een alleenstaande € 1.025,55; gehuwden en samenwonenden krijgen € 1.465,07.

U kunt zich – als alternatief voor een aov – aansluiten bij een broodfonds. Wees u wel bewust van de nadelen:
* een broodfonds biedt geen ondersteuning bij preventie en re-integratie
* u krijgt maximaal 2 jaar een uitkering.

Lees meer in het blog: Broodfonds of aov?

5. Mijn partner vangt het wel op.

Gesteld dat u een partner heeft, is het nog meer zeer de vraag of hij of zij het wegvallen van uw inkomen kan opvangen. Sta er maar eens bij stil: hoe dan? Door ’s nachts een tweede baan erbij te nemen? En vergeet niet wat niets bijdragen doet voor uw eigenwaarde. Uit onderzoek blijkt dat dat een nog grotere wissel kan trekken op uw mentale welzijn, dan het feit dat u niet meer kunt werken. Om over het negatieve effect op uw relatie nog maar te zwijgen.

6. De verzekeraar verzint wel een reden om niet uit te keren.

Sommige mensen denken dat verzekeraars niet veel anders doen dan premies innen en er alles aan doen om niet te hoeven uit te keren. Maar een goede verzekeraar is er echt voor haar verzekerden. Bij Movir bijvoorbeeld is 92 procent van de verzekerden tevreden met de uitkering die ze krijgen. Daarnaast staat een heel team van re-integratiebegeleiders en arbeidsdeskundigen klaar om u bij te staan als u arbeidsongeschikt raakt.

Yoram Schwarz, directeur van Movir: ‘Als er iets met je gebeurt waardoor je niet kunt werken, wil je je geen zorgen hoeven maken om je financiën. Natuurlijk krijg je een uitkering als je daar recht op hebt. Maar liever nog helpen we je om arbeidsgeschikt te blijven. Zo kunnen onze verzekerden gebruikmaken van onafhankelijke coaching. Gaat het desondanks toch mis? Dan staat er een deskundig team voor je klaar om je weer gezond en met plezier aan het werk te helpen. Niet voor niets geeft 82 procent ons een 7 of hoger voor de ondersteuning die zij kregen bij hun re-integratietraject.’

7. Ik ga wel iets anders doen om mijn geld te verdienen.

Nu u nog gezond bent, lijkt dat een heel eenvoudige oplossing. Maar als u daadwerkelijk arbeidsongeschikt thuis zit, is dat niet zo simpel als het lijkt. Om langzamerhand weer aan het werk te kunnen of om andersoortig werk te gaan doen, heeft u goede begeleiding nodig. Als u een burn-out heeft, is het prettig als een deskundige u ondersteunt op uw weg terug en daarbij oog heeft voor de oorzaken van uw kwalen. Krijgt u bijvoorbeeld stress omdat u wel goed bent in uw vak, maar niet in het runnen van een onderneming, dan is het prettig als een bedrijfsadviseur met u kijkt hoe u meer grip krijgt op uw zaak. En raakt u het overzicht kwijt omdat uw administratie een chaos is? Dan is het fijn als een coach die daarin gespecialiseerd is orde schept.

Wilt u weten of u een aov nodig heeft? Doe dan nu de test.

Dit artikel is geplaatst door

Yoram Schwarz directeur van de Movir
Yoram Schwarz
Directeur Movir
Logo van Movir