Poging tot inbraak

6 tips om criminelen geen kans te geven tijdens de coronacrisis

Ook criminelen moeten zich aanpassen aan de coronacrisis. In woonhuizen inbreken is een stuk lastiger nu iedereen de hele dag thuis zit. Inbrekers verleggen daarom hun werkveld naar bedrijfspanden: die staan nu vaak de hele dag leeg. Cybercriminelen richten zich meer op thuiswerkers: zij profiteren van minder goed beveiligde thuiscomputers. Rokus Plantinga, relatiemanager bij ABN AMRO Verzekeringen, geeft tips om het inbraakrisico voor uw werkpand én uw computersysteem te verkleinen.

Nieuwe bronnen van inkomsten

‘We vergeten weleens dat criminelen ook maar mensen zijn. Vlak voor kerst zien we ieder jaar weer een piek in het aantal inbraken, omdat inbrekers dan cadeaus voor hun kinderen moeten kopen. En ook in deze ongewone situatie moeten ze nieuwe bronnen aanboren om toch nog brood op de plank te krijgen. De politie meldt een fikse daling in het aantal woninginbraken sinds het uitbreken van de coronacrisis. Maar ze waarschuwt voor een stijging in het aantal inbraken in bedrijfspanden en voor diefstal van gevoelige gegevens.

Andere vraag, andere doelwitten


Om een inbraak of overval te voorkomen, moet je je verplaatsen in de crimineel. Welke kansen ziet hij nu? Waar is hij op uit? Dieven werken bijvoorbeeld net als andere ondernemers volgens het principe van vraag en aanbod. Daarom zijn ze nu uit op andere producten. Dat zijn zaken waar nu grote behoefte aan is, zoals mondkapjes en zelfs (onderdelen van) beademingsapparatuur. Daar zit nu gouden handel in.

Hoe houdt u criminelen tegen?


Met onderstaande 6 tips maakt u het criminelen een stuk moeilijker om te profiteren van deze crisissituatie.

Tip 1: Controleer de beveiliging van uw lege bedrijfspand


Ga regelmatig even kijken bij uw bedrijfspand. Maakt u zich zorgen over het hogere inbraakrisico? Neem dan extra beveiligingsmaatregelen. U kunt bijvoorbeeld camera’s en/of bewegingssensoren plaatsen en deze aansluiten op uw beveiligingssysteem. De meldkamer krijgt dan een seintje wanneer personen te dicht in de buurt van uw pand komen.

Meer anti-inbraaktips lees u in het artikel: Organisatorische maatregelen om inbraak te voorkomen

Tip 2: Tijdelijk gesloten? Maak een bedrijfscontinuïteitsplan


Natuurlijk geeft u inbrekers zo min mogelijk kans om in te breken. Maar stel dat het ze toch lukt om binnen te komen, zorg dan dat u daarna snel weer verder kunt. Bijvoorbeeld door essentiële databases en goederen extra te beveiligen. En als u een bedrijfscontinuïteitsplan maakt, komt u erachter wat strikt noodzakelijk is voor een doorstart. Heeft u al een goede back-up gemaakt van belangrijke gegevens? Bewaar die buiten uw bedrijf.

Tip 3: Is uw winkel nog open? Wees extra bedacht op overvallen!


Omdat veel winkels dicht zijn, is het aanbod voor overvallers kleiner. Daarmee wordt de kans dat ze een overval plegen op uw – nog wél open zijnde – winkel groter. U kunt verschillende maatregelen nemen om het overvallers niet te makkelijk te maken. Die hebben we voor u op een rijtje gezet in het artikel Hoe voorkomt u een overval? Daarin kunt u ook lezen wat u moet doen als uw winkel onverhoopt toch wordt overvallen. Overigens blijkt een mist ook een goed beveiligingsmiddel: Mistgenerator goed middel tegen overvallen 

Tip 4: Beveilig gewilde coronagoederen extra goed


Met coronagoederen bedoel ik preventiemiddelen zoals desinfecterende handgel, mondkapjes en handschoenen. Daar is wereldwijd een tekort aan, dus daar valt op de zwarte markt goed aan te verdienen. Verder zijn bepaalde medicijnen, grondstoffen voor testen en (onderdelen voor) beademingsapparatuur erg in trek. Heeft u die goederen in uw zaak? Neem dan extra beveiligingsmaatregelen.

Tip 5: Beveilig uw thuiscomputer tegen cybercriminelen


Gelukkig kunt u een hoop zaken regelen vanuit huis. Bedenk daarbij, dat cybercriminelen profiteren van slecht beveiligde thuiscomputers. Verander vandaag nog uw wachtwoorden voor inbelverbindingen. En heeft u al de meest recente antivirussoftware geïnstalleerd? En omdat uw firewall thuis waarschijnlijk een stukje lager is dan op kantoor: klik nooit zomaar op een link in een e-mailbericht. Daarmee zet u de virtuele deur op een kier voor hackers.

Tip 6: Gaat u online verkopen? Voorkom webshopfraude!


Uw fysieke winkel heeft u moeten sluiten en u verkoopt alleen nog online. Dat kan natuurlijk prima, maar ook daar zien cybercriminelen kansen. Zij kunnen bijvoorbeeld uw klanten omleiden naar een andere website en u of hen zo geld afhandig maken. Of ze kunnen klant- of betaalgegevens stelen. Hoe u het risico op webshopfraude verkleint, leest u in Hoe voorkomt u webshopfraude?

Nog meer preventietips lezen? Kijk dan eens op de Risico’s in Beeld-startpagina’s Criminaliteit en Vandalisme en Cybercrime.

Dit artikel is geplaatst door

Rokus Plantinge relatie manager verzekeren
Rokus Plantinga
Relatie manager verzekeringen