4 tips in de strijd tegen georganiseerde criminaliteit

Drugshandel, mensensmokkel, arbeidsuitbuiting, witwassen, internetoplichting… voor dit soort georganiseerde criminaliteit zijn legale diensten nodig. Zoals ruimte en elektra voor hennepplantages, vervoersmiddelen om mensen in te smokkelen en boekhouders om de begroting sluitend te krijgen. Luuk Olsthoorn, adviseur georganiseerde criminaliteit bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV)*, geeft 4 tips om te voorkomen dat criminelen misbruik maken van uw onderneming.

Help misbruik voorkomen

Georganiseerde criminaliteit is funest, want het misbruikt het bedrijfsleven om strafbare activiteiten uit te voeren. Daarom werken overheidsinstellingen zoals de Rijksoverheid, het Openbaar Ministerie, de politie, de Belastingdienst en inspectiediensten keihard en met vereende krachten aan de bestrijding van georganiseerde criminaliteit. Maar een overheidsaanpak is slechts de helft van het verhaal. Iedereen kan en moet een handje helpen door alert te zijn. Ondernemers doen er bovendien goed aan te voorkomen dat ze zelf (ongewild) slachtoffer worden.

Tip 1: Wees kritisch

Als ondernemer loop je risico op misbruik van eigendommen, afpersing of interne criminaliteit. Georganiseerde criminelen proberen op allerlei manieren diensten te verkrijgen en zoeken daarbij kwetsbaarheden op. Houd dus een gezonde kritische houding aan richting leveranciers, afnemers en klanten. Als iemand bijvoorbeeld een ruimte wil huren en contant de huur wil betalen, kan dat een signaal zijn van toekomstig misbruik. Datzelfde geldt voor iemand die met een vaag kopietje van een paspoort zich legitimeert.

Weet wie er tegenover u staat, daarmee werpt u al een belangrijke barrière op. Vergeet daarbij uw eigen personeel niet. Slimme criminelen zullen niet schromen om via werknemers zaken voor elkaar te krijgen. Zoals een havenwerker een fors bedrag aanbieden voor het lenen van zijn toegangspasje om bij een container met binnengesmokkelde drugs te komen. Rotterdam startte onlangs een campagne voor het melden van corruptie. Voor ondernemers onderstreept dit het belang van een goed sleutelbeheer.

Tip 2: Stel vraagtekens bij wat je ziet

Gemiddeld genomen gaat het bij georganiseerde criminaliteit om opmerkelijke zaken waar je gemakkelijk aan voorbijgaat. De kapperszaak waar nooit wat te doen is, camera’s en dichte rolluiken op een doodnormale woning. Door er scherp op te zijn, valt het op. Een kwestie van je ogen en manier van kijken trainen. Ziet u iets wat niet in de haak lijkt? Geef dit aan bij Meld Misdaad Anoniem 0800 7000. Heeft u iets gezien dat u aan de politie door wilt geven? Bel dan 0900-8844.

Tip 3: Let op signalen van afscherming

Een belangrijke eigenschap van georganiseerde criminaliteit is dat activiteiten worden afgeschermd. Bij panden waarin illegale activiteiten plaatsvinden bijvoorbeeld, gaat het om signalen zoals afgeplakte ramen of deuren die altijd dicht zijn. Een pand maakt een verlaten indruk (er is zelden iemand of een korte tijd op een vast tijdstip), of er is juist ’s nachts veel bedrijvigheid, of er zijn opvallend veel camera’s gemonteerd. Soms gaat het om winkels of horecazaken waar nooit klanten zijn. Dat zijn dan zogenoemde dekmantels.

Tip 4: Houd een oogje op leegstaande panden

Leegstand komt op dit moment helaas veel voor. Leegstaande woningen, bedrijfspanden en winkels zijn ideale plaatsen om illegale activiteiten te ontplooien. Criminelen spelen op het grote aanbod van panden in en hopen dat verhuurders en verkopers niet kritisch zijn op hun klant. Die zitten namelijk met de panden opgescheept, die bovendien veel geld kosten. Voor ondernemers in de vastgoedsector des te meer reden om kritisch naar potentiële huurders te kijken. Meer informatie over hoe dat kan, vindt u in het CCV-infosheets over hennepcriminaliteit.’

*Het CCV is een onafhankelijke en door de overheid gesubsidieerde stichting.

Dit artikel is geplaatst door

CCV