4 concrete tips tegen inbraak

Als het over inbraakpreventie gaat, scoren veel bedrijven onvoldoende op organisatorische, bouwkundige én elektronische maatregelen. Dat zegt Melvin Zuidema, adviseur van het CCV voor de aanpak Veiligheid Kleine Bedrijven (VKB). Hij geeft 4 concrete en laagdrempelige verbetertips.

Tip 1: kies voor kwaliteit

‘Het is misschien een open deur, maar wel een belangrijke: investeer in goed hang- en sluitwerk. Inbrekers vinden het alleen maar fijn als uw sloten niet voorzien zijn van SKG-sterren. Dan zijn ze namelijk lekker snel binnen en kunnen hun slag slaan. Vertrouw ook niet te veel op uw inbraakalarmsysteem alleen, en vergeet vooral niet aanvullende maatregelen te nemen. Daar kan een BORG-gecertificeerd bedrijf u bij helpen. Zo’n bedrijf neemt alle aspecten voor inbraakbeveiliging onder de loep, dus ook de bouwkundige en organisatorische punten. U haalt daarmee een specialist in huis die objectief en onafhankelijk naar uw specifieke situatie kijkt.

Tip 2: zorg voor verlichting

Hoe zit het met de verlichting als uw zaak gesloten is? Ik zie vaak dat voor en na sluitiing het erg donker is in en rondom een zaak. Criminelen willen graag anoniem werken, en dat gaat dan uitstekend. Met goede verlichting verhoogt u de mogelijkheid tot sociale controle. Een inbreker voelt zich eerder gezien en zal uw pand snel voorbij lopen. Laat bijvoorbeeld de verlichting in de etalage branden of breng (extra) gevelverlichting aan. Of laat de (nood)verlichting halverwege de zaak branden.

Tip 3: waardevolle spullen uit het zicht

Nog een open deur maar ook weer een belangrijke: haal aantrekkelijke goederen uit het zicht. Zelfs een 3 jaar oude laptop brengt op de zwarte markt nog steeds voldoende op voor een inbreker.

Tip 4: neem alleen zakelijke eigendommen mee naar een goed beveiligd woonhuis

Thuis contant geld, waardevolle spullen van kantoor of een back-up van digitale gegevens bewaren, heeft alleen zin als de beveiliging hier ook op orde is. Vergeet daarom niet naar de beveiliging van uw eigen woonhuis te kijken. Doe bijvoorbeeld de online veilig wonen scan en leer in een paar minuten wat de verbeterpunten zijn. Een gecertificeerd PKVW-bedrijf biedt u zo nodig ondersteuning bij de aanpassing van uw beveiliging.’

Vier open deuren misschien, maar in dit geval open deuren die de veiligheid van uw bedrijf juist vergroten.’

Interesse in meer praktische tips? Kijk op de website voor ondernemers van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid*  (CCV): www.veiligondernemenbeginthier.nl

*Het CCV is een onafhankelijke en door de overheid gesubsidieerde stichting.

Dit artikel is geplaatst door

CCV